Kukbuk
Kukbuk
Kaczka z grzybami. Przepis na kaczkę z maślakami i pieczarkami (fot. dinnershow.studio)

Kacza pierś na paście z maślaków i pieczarek

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: około 1 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
pierś kaczki
½ sztuki
sól
do smaku
maślaki
100 g + 5-6 sztuk
pieczarki
100 g
cebula
1 sztuka
miód lipowy
1 łyżeczka + 1 łyżka
wędzona sól
do smaku
dzikie brokuły
3-4 sztuki

Zdjęcie i stylizacja: dinnershow.studio


Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski

krok 1

Na suchą patelnię kładziemy kaczą pierś od strony skóry. Na małym ogniu wytapiamy tłuszcz – odlewamy nadmiar do miseczki. Gdy skórka zrobi się chrupiąca, obsmażamy kaczkę z każdej strony i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika solimy.

krok 2

Łyżeczkę kaczego tłuszczu przekładamy do rondelka. Maślaki (100 gramów), pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Zalewamy wodą i dusimy, aż składniki zmiękną, a woda odparuje. Blendujemy na gładką pastę, dodajemy łyżeczkę miodu i szczyptę wędzonej soli.

krok 3

Na patelni rozgrzewamy łyżkę kaczego tłuszczu i smażymy na nim dzikie brokuły z resztą maślaków – przez 7 minut. Gdy składniki się przyrumienią, wyłączamy gaz, dodajemy resztę miodu i doprawiamy wędzoną solą. 

Kaczą pierś podajemy na paście z grzybów, obok nakładamy smażone dzikie brokuły z grzybami.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z grzybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk