Kukbuk
Kukbuk
Przepis na jajecznicę z grzybami. Jak zrobić jajecznicę z grzybami. Najlepsze przepisy na śniadania (fot. dinnershow.studio)

Jajecznica na chałce z grzybami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Chałka:
mleko sojowe
300 ml
cukier
55 g
świeże drożdże
19 g
mąka pszenna typu 450
250 g + do posypania
mąka pszenna typu 00
250 g
olej rzepakowy
100 ml + do wysmarowania formy
sól
6 g
Wegański majonez:
sok z cytryny
2 łyżki
aquafaba
4 łyżki
musztarda diżońska
1 płaska łyżka
czarna sól (kala namak)
2 szczypty
olej rzepakowy
500 ml
Dodatkowo:
szałwia
10 listków
naturalne nachos bez oleju palmowego
kilka sztuk
sól
do smaku
jajko „zerówka”
2 sztuki
śmietana 18%
1 łyżeczka
masło
do smażenia
borowiki lub inne sezonowe grzyby
1 sztuka
ser długodojrzewający
kilka wiórków
grubo mielony pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Paulina Paździor / Cafe Bar Havana


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

W rondelku lekko podgrzewamy mleko z cukrem. Dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę i zagniatamy ze stopniowo wlewanym mlekiem z drożdżami. Wyrabiamy 8 minut, po czym dodajemy olej i sól. Zagniatamy dalej – ciasto jest gotowe, kiedy jeszcze lekko klei się do rąk. Nakrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i dzielimy na 4 części. Każdą zagniatamy pod spód, formując kulkę. Formę keksową smarujemy olejem rzepakowym i układamy w niej kulki w rządku. Nakrywamy ściereczką i czekamy, aż podwoją objętość. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (z termoobiegiem).

krok 2

Wszystkie składniki majonezu, poza olejem, miksujemy w wysokim naczyniu na gładką i puszystą masę. Nadal miksując, wlewamy olej – powoli, bardzo cienkim strumieniem – aż uzyskamy konsystencję majonezu. Przechowujemy w lodówce.

krok 3

Listki szałwii siekamy, blendujemy z nachos i ze szczyptą soli. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i ubijamy kilka minut na puszystą masę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wlewamy jajka i smażymy z obu stron. Borowika kroimy w plastry i smażymy na złoto na maśle.

krok 4

Przestudzoną chałkę kroimy na 8 kawałków. Jeden wyjmujemy z formy, resztę zostawiamy na później. Kromkę smarujemy łyżką wegańskiego majonezu, nakładamy jajecznicę. Posypujemy odrobiną startego sera długodojrzewającego, cząstkami borowika, dekorujemy posypką z szałwią i grubo mielonym pieprzem.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Ziemianie", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z grzybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk