Kukbuk
Kukbuk

Ravioli z nadzieniem z prawdziwków w pomidorowym consommé z lubczykową oliwą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Lubczykowa oliwa:
oliwa
200 ml
świeży lubczyk
1 duży pęczek
Consommé:
suszone borowiki
20 g
marchew
500 g
seler naciowy
½ łodygi
pietruszka
300 g
koper włoski
1 sztuka
cebula
2 sztuki
pomidory
2 kg
por
½ sztuki
jasny sos sojowy
50 ml
natka pietruszki
1 pęczek
koperek
1 pęczek
sól i pieprz
do smaku
świeży lubczyk
do podania
Nadzienie:
masło
40 g
prawdziwki
400 g
posiekany tymianek
1 łyżka
sól i pieprz
do smaku
wytrawne białe wino
70 ml
Ciasto na ravioli:
ciepła woda (50-60 stopni)
100 ml
sól
¾ łyżeczki + do gotowania
mąka pszenna typu 450-500
200 g + do posypania

Przepis i przygotowanie: Michał Gniłka


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Rozgrzaną do 90 stopni oliwę blendujemy przez minutę z lubczykiem (lub innymi świeżymi ziołami). Odstawiamy na dobę, po tym czasie przecedzamy przez drobną gazę.

krok 2

Suszone borowiki namaczamy przez godzinę, płuczemy. Marchew i seler naciowy kroimy grubo, korzeń pietruszki przekrawamy na pół, koper włoski tniemy na ćwiartki, cebule opalamy, pomidory przepoławiamy. Zagotowujemy 3 litry wody – wkładamy do niej wszystkie składniki consommé oprócz ziół i przypraw. Gotujemy pod przykryciem na najmniejszym ogniu 4-5 godzin (dolewamy wody, jeśli za szybko wyparuje). Wyłączamy ogień, dodajemy posiekane zioła i czekamy, aż zupa ostygnie. Przecedzamy dwukrotnie, za drugim razem przez gęstą gazę. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 3

Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy na nią umyte i drobno pokrojone grzyby (jeśli nie mamy świeżych prawdziwków, możemy użyć świeżych pieczarek brunatnych, portobello, eryngii, shitake albo innych grzybów leśnych) oraz zioła. Smażymy na dużym ogniu 6 minut, mieszając lub potrząsając patelnią. Doprawiamy lekko solą i pieprzem i dodajemy wino. Odparowujemy do uzyskania dość suchej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

krok 4

Do ciepłej wody dodajemy sól i mąkę. Zagniatamy, by uzyskać jednolite ciasto – odstawiamy je pod przykryciem na 30 minut. Rozwałkowujemy (bardzo cienko) na posypanej mąką stolnicy. Wykrawamy krążki o średnicy 7-9 centymetrów, brzegi smarujemy lekko wodą. Na środek każdego nakładamy po łyżeczce nadzienia. Zlepiamy szczelnie, by utworzyć półksiężyce, a następnie łączymy ze sobą przeciwległe rogi. Wrzucamy małymi porcjami na osolony wrzątek i gotujemy przez minutę po wypłynięciu.

krok 5

Gorące consommé serwujemy z ravioli. Skrapiamy odrobiną lubczykowej oliwy i posypujemy posiekanymi listkami lubczyku.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Ziemianie", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z grzybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk