Kukbuk
Kukbuk
Zupa grzybowa z koźlaków z pierogami z kaszy gryczanej (fot. dinnershow.studio)

Wywar z koźlaków z pierogami z nadzieniem z kaszy gryczanej

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: około 2 godzin
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Wywar:
marchewka
1 sztuka
cebula
100 g
koźlaki
400 g
olej
1 łyżka
świeży lubczyk
3 g
sól
do smaku
Farsz:
olej
do smażenia
cebula
100 g
koźlaki
100 g
sól
do smaku
ugotowana palona kasza gryczana
100 g
ser koryciński
100 g
Pierogi:
mąka pszenna
150 g
masło
12 g
sól
do gotowania

Zdjęcie i stylizacja: dinnershow.studio


Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski

krok 1

Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy, koźlaki tniemy w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na złoto marchewkę i cebulę. Dodajemy koźlaki. Smażymy chwilę, delikatnie mieszając, i zalewamy wodą – powinna przykryć składniki. Dodajemy lubczyk i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania solimy do smaku.

krok 2

Na patelni z odrobiną oleju smażymy na złoto pokrojone w kostkę cebulę i koźlaki. Delikatnie solimy i przekładamy do miski. Dodajemy kaszę gryczaną i starty ser koryciński, mieszamy.

krok 3

Mąkę przesiewamy do miski. Masło rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewając powoli, łączymy z mąką. Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy 8 minut. Przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Wyjmujemy ciasto na stolnicę, wyrabiamy chwilę i rozwałkowujemy na bardzo cienkie płaty. Wycinamy krążki przy użyciu ringu lub szklanki, nakładamy na nie farsz i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia.

Pierogi przed podaniem podsmażamy na patelni. Przekładamy do miseczki i zalewamy wywarem.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z grzybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk