Sezon na
dynię
Choć w polskich ogródkach rozpuszcza swoje wąsy już od kilku stuleci, dynia przed wiekami rosła w Peru, a jej smakiem cieszyli się tylko Inkowie. Jej rozmaite gatunki – od małego, krągłego hokkaido, po smukłą dynię makaronową – zjecie zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Jesienią mało rzeczy smakuje tak dobrze, jak korzenne ciasto dyniowe, popijane pumpkin spice latte!
-
Risotto z dynia i wędzoną scamorza
ser / kuchnia włoska / dynia
-
Terrina z warzyw korzeniowych z majonezem borowikowym
grzyby / marchewka / dynia
-
Krokiety z ciasta filo faszerowane ciecierzycą i pieczoną dynią z sosem miętowym
ciecierzyca / mięta / dynia
-
Pumpkin pie brûlée
kruche ciasto / deser / dynia
-
Grillowana kanapka z pieczoną dynią, boczkiem i gorgonzolą piccante
ser / kanapka / dynia
-
Łosoś marynowany w miso z fasolką szparagową i purée z dyni
fasolka szparagowa / łosoś / dynia
-
Spring rolls z pikantną pieczoną dynią, panierowanym tofu i sosem orzechowym
orzechy / tofu / dynia
-
Aromatyczne curry z dynią
curry / kuchnia indyjska / dynia
-
Dyniowe tortelli
dynia / kuchnia włoska / pierogi
Reklama