Sezon na
cukinię
Wszechstronna w kuchni i wdzięczna w uprawie. Najlepiej wysiać ją w połowie maja i zapewnić towarzystwo w postaci kocimiętki – ta przyciągnie pszczoły i trzmiele potrzebne do zapylenia pięknych kwiatów, które też warto zaprosić na talerz.

Cukinie nadziewane karkówką, bulgurem i warzywami
cukinia / karkówka / bulgur

Tagliatelle z zielonym pesto, cukinią i groszkiem
makarony / cukinia / pesto

Cukiniowe lasagne z serkiem ze słonecznika i sosem bolońskim
cukinia / pomidory / wegańskie

Chłodnik pomidorowo-brzoskwiniowy
zupy / pomidory / wegańskie

Zapiekane młode cukinie
cukinia / obiad / oliwki

Zielone gazpacho z brioszką i pieczonym halloumi
pomidory / zupa / ogórek

Makaron z cukinią, oliwkami i parmezanem
cukinia / oliwki / makaron

Tarta z porem i cukinią
cukinia / por / tarta

Tian – zapiekanka z plastrów cukinii, bakłażana i pomidorów
cukinia / bakłażan / obiad
Reklama

















