Sezon na
cukinię
Wszechstronna w kuchni i wdzięczna w uprawie. Najlepiej wysiać ją w połowie maja i zapewnić towarzystwo w postaci kocimiętki – ta przyciągnie pszczoły i trzmiele potrzebne do zapylenia pięknych kwiatów, które też warto zaprosić na talerz.
-
Cukinie nadziewane karkówką, bulgurem i warzywami
karkówka / bulgur / cukinia
-
Tagliatelle z zielonym pesto, cukinią i groszkiem
pesto / makarony / cukinia
-
Cukiniowe lasagne z serkiem ze słonecznika i sosem bolońskim
pomidory / cukinia / wegańskie
-
Chłodnik pomidorowo-brzoskwiniowy
zupy / pomidory / wegańskie
-
Zapiekane młode cukinie
oliwki / obiad / cukinia
-
Zielone gazpacho z brioszką i pieczonym halloumi
zupa / ogórek / pomidory
-
Makaron z cukinią, oliwkami i parmezanem
oliwki / cukinia / makaron
-
Tarta z porem i cukinią
por / tarta / cukinia
-
Tian – zapiekanka z plastrów cukinii, bakłażana i pomidorów
obiad / bakłażan / cukinia
Reklama