Kukbuk
Kukbuk
Szybkie brunche z Philipsem – zielone gazpacho z brioszką i pieczonym halloumi (fot. materiały prasowe)

Zielone gazpacho z brioszką i pieczonym halloumi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
Gazpacho:
średniej wielkości zielona papryka
1 sztuka
kiwi
2 sztuki
awokado
1 sztuka
średniej wielkości cukinia
½ sztuki
średniej wielkości ogórek
1 sztuka
pomidor
1 sztuka
kolendra
¼ pęczka
natka pietruszki
¼ pęczka
drobny szczypiorek
¼ pęczka
sok z cytryny
3 łyżki
czosnek
2 ząbki
sól
do smaku
mielony czarny pieprz
¼ łyżeczki
papryczka chili
½ sztuki
sok z limonki
z jednej sztuki
dodatkowo:
halloumi
1 kostka
brioszka
2 kromki
ulubione zioła (mieszanka)
½ pęczka
olej rzepakowy tłoczony na zimno
2 łyżki

Przepis: Artur Kokoszka Farma Bii


Stylizacja: Anna Orechwo


Zdjęcia: Rafał Meszka

krok 1

Z papryki wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy ją w drobną kostkę. Obieramy kiwi i awokado ze skórki. Cukinię, ogórek i pomidor kroimy w kostkę. Wszystkie składniki gazpacho – razem z ziołami i przyprawami – miksujemy w blenderze na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawiamy większą ilością przypraw (solą, pieprzem, czosnkiem).

krok 2

Halloumi kroimy w plastry grubości około ½ centymetra i pieczemy w 180 stopniach przez mniej więcej 5 minut. Brioszkę opiekamy w tosterze.

krok 3

Gazpacho nalewamy na talerz, kładziemy na nim opieczoną brioszkę. Na grzance układamy halloumi, wykańczamy ziołami wymieszanymi z olejem rzepakowym.

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips >>

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk