Kukbuk
Kukbuk
Przepis na wegańską lasagne z sosem bolońskim. Wegański sos boloński - PRZEPIS. Wegańskie bolognese (fot. Rafał Meszka)

Cukiniowe lasagne z serkiem ze słonecznika i sosem bolońskim

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
żółta cukinia
1 duża sztuka
zielona cukinia
1 duża sztuka
sól
2 szczypty + do smaku
słonecznik
½ szklanki
woda
½ szklanki
sok z cytryny
z ½ sztuki
pomidory (bawole serca)
4 duże sztuki
posiekana bazylia
5 łyżek
ocet balsamiczny
kilka kropel
pieprz
do smaku
łuskane orzechy laskowe
¾ szklanki

Przepis i przygotowanie: Adam Siedlecki / Leonardo Verde


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Cukinie myjemy i po odcięciu zdrewniałych końcówek kroimy na szatkownicy albo ostrym nożem na pasy (jak płaty lasagne) grubości ½ centymetra. Delikatnie oprószamy solą, odkładamy na bok. 

krok 2

Słonecznik miksujemy w blenderze z wodą i sokiem z cytryny na masę o konsystencji twarogu (w razie potrzeby dolewamy wody). 

krok 3

Pomidory myjemy, wykrawamy z nich szypułki, sparzamy wrzątkiem i po ostudzeniu obieramy ze skóry. Kroimy w plastry, później siekamy nożem do uzyskania konsystencji sosu. Do pulpy dodajemy bazylię i ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Orzechy laskowe miksujemy intensywnie przez 3 sekundy w malakserze i dokładamy do sosu. 

krok 4

Począwszy od największego płatu cukinii, układamy lasagne. Smarujemy go masą słonecznikową, na tym kładziemy kolejny płat i obficie pokrywamy go sosem bolońskim. Powtarzamy 2-3 razy. 

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk