Kukbuk
Kukbuk
Tian – zapiekanka z bakłażanów i pomidorów. Danie z Targu Forteca Kręgliccy

Tian – zapiekanka z plastrów cukinii, bakłażana i pomidorów

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
cebula
2 sztuki
czosnek
3 ząbki
oliwa
100 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
mała cukinia
3 sztuki
tymianek
10 gałązek
pomidor
4 sztuki
mała cukinia
2 sztuki
papryka wąska
1 sztuka
bakłażan
1 sztuka
KRUSZONKA
natka pietruszki
1 pęczek
czosnek
2 ząbki
bułka tarta
½ szklanki

Przepis i przygotowanie: Marzena Gromelska


Zdjęcia: dinnershow.studio


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek tniemy grubo – smażymy je na połowie oliwy, aż się zeszklą, doprawiamy solą, pieprzem i połową tymianku. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w plastry grubości ½ centymetra. Cukinię i paprykę kroimy w plasterki grubości ½ centymetra, bakłażana cieniej – mieszamy te warzywa w misce z solą, pieprzem, pozostałym tymiankiem i resztą oliwy. W malakserze miksujemy natkę pietruszki z czosnkiem, po czym mieszamy dokładnie z bułką tartą na ziołową kruszonkę.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Uduszoną cebulę wykładamy na dno naczynia do zapiekania, na niej układamy wymieszane cukinię, paprykę i bakłażany, a na końcu pomidory. Wierzch posypujemy ziołową kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. Podajemy na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryby.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk