Kukbuk
Kukbuk
Szybki przepis na pieczone, marynowane cukinie z tapenadą. Najlepsze przepisy z cukinią (fot. Radek Polak)

Zapiekane młode cukinie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cukinia
6-8 sztuk
musztarda
1 łyżeczka
oliwa extra vergine
3 łyżki
sok z cytryny
z 1 sztuki
zioła (mięta, tymianek, oregano, rozmaryn)
według uznania
feta
100 g
Tapenada:
czarne oliwki
50 g
czosnek
2 ząbki
oliwa extra vergine
1 łyżka
Sałatka:
natka pietruszki
listki z ½ pęczka
oliwa
1 łyżka
sok z cytryny
z ½ sztuki

Przepis i przygotowanie: Bartek Polak


Zdjęcie: Radek Polak


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Cukinie przekrawamy na pół i nacinamy na krzyż. Łączymy musztardę, oliwę, sok z cytryny i zioła – w tym marynujemy połówki cukinii od 1 godziny do 1 doby. Zamarynowane układamy na papierze do pieczenia, obsypujemy pokruszoną w palcach fetą i wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

krok 2

Oliwki i czosnek drobno kroimy (lub rozdrabniamy w malakserze). Mieszamy składniki tapenady.

krok 3

Połówki cukinii podajemy z sałatką z listków pietruszki skropionych oliwą i sokiem z cytryny, obsypane tapenadą.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z cukinią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk