Aksamitne kremy, klarowne buliony, nieoczywiste dodatki – pyszną, rozgrzewającą zupę możemy przygotować niemal ze wszystkiego, co znajdziemy w kuchni. Zimą i wczesną wiosną najchętniej sięgamy po warzywa korzeniowe; królują buraki, marchew, pietruszka czy seler. Przyrządzone z nich kremy są sycące i zaskakują głębokim smakiem. W chłodne wieczory inspirujemy się także smakami orientu: wegańskie pho, yukaejang z szarpanym chlebowcem czy zupa z kimchi rozgrzewają nas nawet w największe mrozy. Sprawdźcie, jakie wegańskie zupy przygotować, gdy na za oknem pada śnieg. Większość z nich przyrządzicie w mgnieniu oka, szczególnie jeśli z wyprzedzeniem zrobicie wegański bulion.
15 rozgrzewających wegańskich zup
Za oknem zimno i nieprzyjemnie, a na stole miska parującej zupy – ten widok zawsze podnosi nas na duchu. Podpowiadamy 15 przepisów na wegańskie zupy, które rozgrzeją was w chłodne dni!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Izabela Heftowicz / PassionOn
Wegańskie pho
Pho jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni wietnamskiej. Jego najczęstsze warianty – phở bò i phở gà – przygotowuje się odpowiednio z wołowiny i mięsa kurczaka. W naszym przepisie na wegańskie pho zaś za smak umami odpowiadają grzyby. Polecamy także przepis na wegańskie pho ze smażonym tofu.
Zupa krem z pomidorów i dyni
Pomidorową moglibyśmy jeść niemal codziennie. Jednak co jakiś czas warto urozmaicić nawet najbardziej klasyczne pozycje kulinarne. Wegański krem z pomidorów i dyni to prosty sposób na rozgrzewającą, sycącą zupę. Gotowy krem możecie podać z ulubionymi pestkami, grzankami lub skropić oliwą.
Krem z selera z szałwią
Zimą sięgamy po warzywa korzeniowe! Seler, choć wygląda niepozornie, kryje w sobie mnóstwo smaku, substancji odżywczych i witamin. Przygotowany z niego wegański krem najlepiej podać z podsmażonymi listkami szałwii i orzechami włoskimi oraz delikatnie skropić oliwą.
Wegański żurek
Jedna z najbardziej rozpoznawalnych zup kuchni słowiańskich. By przygotować żur bez mięsa, będziecie potrzebować grzybów i wodorostów kombu, dzięki którym zupa uzyska głęboki smak umami. Wegański żurek to doskonała propozycja na Wielkanoc, choć na próbę możecie ugotować go jeszcze przed nadejściem wiosny.
Krem pomidorowy z pieczoną papryką
Prosty i szybki w przygotowaniu krem z pomidorów i pieczonej papryki to idealna propozycja na chłodne zimowe wieczory. Ta zupa nie tylko was rozgrzeje, ale także przypomni wam o smakach dzieciństwa.
Zupa z soczewicy z morelami
Sycąca soczewica, pikantne chili i słodka morela – obok takiego połączenia nie sposób przejść obojętnie. Wegańska zupa krem z soczewicy oczaruje was głębią smaku, aromatem i wyjątkowymi kolorami, które zachęcą do jedzenia nawet największych niejadków.
Zupa koreańska z szarpanym chlebowcem
Koreańską zupę yukaejang tradycyjnie przygotowuje się na wołowinie. W naszym przepisie sięgamy jednak po owoce chlebowca i warzywny bulion – dzięki nim zupa będzie wegańska. Yukaejang możecie lekko zagęścić; wówczas będzie przypominać gulasz.
Krem z selera i białej fasoli
Krem selerowo-fasolowy to zdrowa, rozgrzewająca zupa o delikatnym, wyrafinowanym smaku. Jest prosta i szybka w przygotowaniu; wymaga zaledwie pół godziny w kuchni. Polana domową oliwą pietruszkową, prezentuje się znakomicie.
Krem dyniowy z mleczkiem kokosowym
Wegański krem z dyni zachwyca delikatnym, słodkawym smakiem, który świetnie kontrastuje z ostrością chili. Do tego przepisu najlepiej użyć dyni hokkaido, która ma dużo smaku i zawiera mało wody, lub piżmowej – słodkiej i lekko orzechowej.
Sprawdź przepis na wegański krem dyniowy z mleczkiem kokosowym >>
Zupa z kimchi
Kimchi to jedna z najpopularniejszych przekąsek kuchni koreańskiej. Wiele osób podaje je jako dodatek do dania głównego, inni przygotowują z niego placki. Ale czy wiecie, że z wegańskiego kimchi możecie przyrządzić także aromatyczną, ostrą wegańską zupę?
Barszcz z fasolą jaś
Klasyczny wegański barszcz czerwony z fasolą jaś to nie tylko propozycja na wigilijny stół. Ta rozgrzewająca zupa o słodko-ostrym smaku i głębokim buraczanym kolorze doda wam sił w każdy mroźny dzień.
Krem kokosowo-brokułowy
Zdrowa i sycąca zupa na bazie brokułu i mleczka kokosowego. Łagodny smak tych składników znakomicie komponuje się z wyrazistymi akcentami imbiru, trawy cytrynowej i szalotki.
Krem z kalafiora i pietruszki z kurkami
To jedna z naszych ulubionych wegańskich zup! Pełen smaku krem z białych warzyw korzeniowych, marchewki i kalafiora podajemy z podsmażonymi kurkami i ze świeżym tymiankiem. Kurki możemy oczywiście wymienić na inne grzyby, poza sezonem również suszone.
Sprawdź przepis na wegański krem z kalafiora i pietruszki >>
Bulion wegański
Oto podstawa każdej dobrej wegańskiej zupy – warzywny bulion, który gwarantuje głęboki smak i aromat. Choć jego gotowanie zajmuje trochę czasu, jest zarazem wyjątkowo proste. Jak przechowywać bulion warzywny? Możecie go zawekować i trzymać w lodówce lub odparować i zamrozić. W ten sposób będziecie mogli z niego korzystać nawet przez kilka tygodni. Sprawdźcie też, jak przygotować wegańską kostkę bulionową.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?