Kukbuk
Kukbuk
zupa krem z selera i pietruszki, wegańska zupa krem, wegański krem z białych warzyw, krem z selera, rozgrzewająca zupa krem, zupa krem kukbuk, krem z fasoli, zupa krem z fasoli

Krem z selera i białej fasoli z oliwą pietruszkową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
oliwa pietruszkowa:
natka pietruszki
1 pęczek
oliwa
125 ml
olej rzepakowy
125 ml
zupa:
korzeń selera
1 sztuka
olej roślinny
do smażenia
ugotowana biała fasola
250 g
mleko kokosowe
400 ml
bulion warzywny
100 ml
sól
do smaku

krok 1

Natkę pietruszki blanszujemy i wkładamy do blendera. Miksujemy z olejem i oliwą (wlewamy je powoli, by powstała gładka emulsja). Przecedzamy przez sito i odstawiamy.

krok 2

Seler kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju do miękkości. Jeszcze ciepły blendujemy z fasolą, mleczkiem kokosowym i bulionem na gładki krem. Solimy do smaku. Krem podajemy skropiony oliwą pietruszkową.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!