Kukbuk
Kukbuk
Kino (fot. Unsplash)

Pyszne pomysły na emocjonującą noc oscarową

Uczta równie efektowna jak rozdanie Nagród Akademii Filmowej wymaga odpowiedniej oprawy. A co zapewni ją lepiej niż wyśmienite przekąski, obłędne dania, kuszące desery i doskonałe koktajle?

Tekst: Ada Michalak

Zdjęcie główne: Wyron A / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 24 minut!

Wyczekiwana przez miłośników kinematografii gala rozdania Oscarów zbliża się wielkimi krokami. To nie tylko pełne emocji święto w towarzystwie gwiazd, ale także doskonały pretekst do tego, by wygodnie rozsiąść się na kanapie z przyjaciółmi i przy wymyślnych przekąskach, daniach, koktajlach i deserach trzymać kciuki za swoich faworytów. Zanim w słynnym Dolby Theatre po raz kolejny wybrzmi słynne „and the Oscar goes to…”, przygotujcie ucztę, dzięki której poczujecie się jak gwiazdy na czerwonym dywanie. Gwarantujemy, że z naszymi propozycjami Oscara w kategorii „najlepszy gospodarz” macie jak w banku!

Przekąski

Chrupiące paluszki z cukinii w parmezanowej panierce (fot. Martyna Cybuch)

Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce

Ta oryginalna, wegetariańska i nieco ekstrawagancka wariacja na temat frytek przypadnie do gustu każdemu, kogo w noc pełną wrażeń złapie lekki głód. Rumiane i chrupkie frytki z cukinii najlepiej smakują w duecie z czosnkowym jogurtem z dodatkiem majonezu. Przypieczone do zarumienienia w wyśmienitej panierce z bułki tartej, parmezanu i jajka, zawrócą w głowie każdemu. Trudno o lepszą przekąskę na imprezę, maraton filmowy lub… noc rozdania Oscarów! 

Sprawdź, jak przygotować frytki z cukinii w parmezanowej skorupce >>

Serowe krakersy z tahiną, grillowaną dymką i kwiatami

Nocą jemy rzadko, a jeśli już to robimy, staramy się, aby przyrządzone przez nas dania były apetyczne, a jednocześnie zdrowe. Podczas ceremonii wręczenia Oscarów do pochrupania doskonale nadają się serowe krakersy z tahiną, grillowaną dymką i kwiatami. Są proste w przygotowaniu i pyszne, a zarazem lekkie – nie martwcie się więc o przejedzenie. Krakersy o wyrazistym smaku cheddara koniecznie podajcie z harissą i gęstym jogurtem. Będą jeszcze smaczniejsze!

Zobacz przepis na serowe krakersy z tahiną, grillowaną dymką i kwiatami >>

Przepis na szybką przekąskę – pieczone talarki selera z pesto jarmużowym (fot. Angela Matlak)

Pieczone talarki z selera z pesto jarmużowym

Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać inaczej, jarmuż doskonale łączy się z selerem. Wspólnie tworzą zdrowy duet, który podbije niejedno podniebienie. Upieczony w piekarniku korzeń selera przyprawcie ziołowo-warzywnym pesto z dodatkiem nerkowców i soku z cytryny. Rumiane i chrupkie talarki zjadajcie zaraz po wyjęciu z piekarnika. Polecamy zrobić podwójną porcję, bo gala oscarowa jest długa, a ta przekąska ma tendencję do szybkiego znikania z talerza!

Wypróbuj przepis na pieczone talarki z selera z pesto jarmużowym >>

wegańskie spring rollsy

Spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych

Oscarowi szefowie kuchni od lat w swoich daniach łączą hollywoodzki glamour z innowacją. A to – mimo że nieco bardziej skromna – nasza wariacja na ten temat. Spring rolls to nie tylko smaczne, pełne świeżych składników danie, ale także doskonała zabawa – możecie je składać ze znajomymi choćby wtedy, gdy zmęczą was coraz częstsze przerwy reklamowe między rozdaniem nagród. My polecamy spróbować spring rolls w wersji z tofu, młodą kapustą, kalarepą, rzodkiewką, marchewką i ze szczypiorkiem – będą lekkie, dzięki czemu bez wyrzutów sumienia możecie je jeść w późnych godzinach. Pst! Smak warzyw rewelacyjnie uzupełnią aromatyczne przyprawy i pyszny sos orzechowy.

Sprawdź, jak zrobić spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych >>

Peaches Gastro Girls, Tacos z boczniakowym carnitas i salsą z żółtych pomidorów i grejpfruta, wegańska meksykańska kuchnia (fot. Maciej Niemojewski)

Tacos z boczniakowym carnitas i salsą z żółtych pomidorów i grejpfruta 

Przygotowanie tego pysznego dania zajmie wam nieco więcej czasu niż innych w tym zestawieniu, ale gwarantujemy, że każda minuta spędzona w kuchni będzie tego warta! Jeśli rozczaruje was ostateczny wynik gali lub będziecie zawiedzeni werdyktem Akademii Filmowej, tacos z boczniakowym carnitas natychmiast wam to wynagrodzą. Choć najczęściej podawane są z mięsem, bez problemu możecie je zastąpić soją, seitanem czy – jak w tym wypadku – grzybami. Dzięki temu będą dużo lżejsze. Boczniaki doskonale odnajdą się w towarzystwie pikantnego sosu chimichurri i świeżej salsy z żółtych pomidorów, grejpfruta i jalapeño – nie żałujcie ich i w tę wyjątkową noc pozwólcie sobie na odrobinę szaleństwa. 

Zobacz przepis na tacos z boczniakowym carnitas i salsą z żółtych pomidorów i grejpfruta >>

Panierowane roladki z bakłażana, pomysł na obiad z bakłażanem, jak przyrządzić bakłażana (fot. dinnershow.studio)

Panierowane roladki z bakłażana

Pierwszoplanową rolę męską gra tu bakłażan, drżyjcie więc jego konkurenci, bo łatwo nie będzie! Nieduże, chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku roladki z bakłażana doskonale się sprawdzą, gdy nocą zacznie wam burczeć w brzuchu. Alternatywnie możecie panierować je w samej mące lub w sezamie albo w panierce z posiekanymi ziołami i otartą skórką cytrynową – będą jeszcze zdrowsze. Jeśli jesteście weganami, śmiało możecie przygotować je z nadzieniem szpinakowym. Wówczas uduszone liście szpinaku należy odcisnąć, posiekać i dodać do cebuli zamiast fety. W tej wersji nadzienia natkę pietruszki zastąpcie koperkiem. Każda odsłona jest równie pyszna – warto więc zrobić więcej roladek, bo niezwykle szybko znikają z półmiska.

Wypróbuj przepis na panierowane roladki z bakłażana >>

Dania

Krewetki w chili na owocowej salsie (fot. Maciej Niemojewski)

Krewetki w chili na owocowej salsie

Owocowa salsa to świetny dodatek do niemal każdego mięsa, ale krewetki smakują z nią wyśmienicie. Gwarantujemy, że po pierwszym kęsie poczujecie się jak gwiazdy filmowe. W miseczce połączcie przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną papryczkę, imbir, sok z cytryny, oliwę i sól. Marynatą zalejcie krewetki i odstawcie do lodówki na kilka godzin. Melona, arbuza i ogórka pokrójcie w kostkę, a papryczkę posiekajcie. Czosnek przeciśnijcie przez praskę, a z limonki wyciśnijcie sok. Składniki salsy połączcie w misce, wymieszajcie i doprawcie do smaku. Zamarynowane krewetki przesmażcie na patelni z rozgrzanym masłem – mniej więcej 30 sekund z każdej strony. Następnie nadziejcie je na patyczki do szaszłyków i podawajcie z jeszcze ciepłą owocowo-warzywną salsą. Gotowe!

Sprawdź przepis na krewetki w chili na owocowej salsie >>

Talerz empanadas z krewetkami i mozzarellą, sos pebre, listki kolendry

Empanadas z krewetkami i mozzarellą

Cieszące się wielką popularnością w Ameryce Południowej empanadas to pozycja obowiązkowa dla miłośników śródziemnomorskich i latynoamerykańskich smaków. Proste w przygotowaniu chrupkie pierożki poprawią wam nastrój i dodadzą energii, kiedy podczas wyczekiwania na kolejną kategorię, w jakiej przyznaje się nagrody, oczy będą się wam kleić ze zmęczenia. Koniecznie podajcie je z sosem pebre, czyli chilijską salsą na bazie zielonej papryki. Będzie pięknie i pysznie!

Zobacz przepis na empanadas z krewetkami i mozzarellą >>

Bibenda. Arancini z ’ndują z sosem aioli (fot. Maciek Niemojewski)

Arancini z ’ndują z sosem aioli

Ukochane przez Włochów arancini to doskonały pomysł na elegancką kolację, ale też spotkanie z przyjaciółmi. Z ’ndują, tradycyjną włoską kiełbasą wieprzową o wyraźnym wędzonym posmaku, stanowią idealne połączenie. Panierowane kulki ryżowe smażcie w gorącym oleju, aż równomiernie się zarumienią. Najlepiej smakują z sosem aioli – symbolem kuchni śródziemnomorskiej, popularnym szczególnie w Prowansji i Hiszpanii. Jesteśmy pewni, że gdy nie będziecie usatysfakcjonowani decyzjami Akademii Filmowej, arancini natychmiast poprawią wam humor.

Przygotuj arancini z ’ndują z sosem aioli >>

Tatar z łososia z fenkułem, pieczonymi pomidorami i rodzynkowym dressingiem

Tatar z łososia z fenkułem

Łosoś to ryba, która najczęściej pojawia się w oscarowym menu. Pozwólcie sobie na trochę ekstrawagancji i podczas oglądania uroczystej gali zajadajcie się wyśmienitym tatarem, który przygotujecie z tej ryby. Mimo że oryginalnie robi się go z wołowiny, delikatne mięso łososia, jak mało co, nadaje się do tej potrawy. Aby uzyskać idealną konsystencję i wyjątkowy smak, wymieszajcie kawałek surowej ryby z plastrami wędzonej. To pyszne danie sprawi, że zwykły wieczór nabierze wyjątkowego, eleganckiego klimatu.

Sprawdź przepis na tatar z łososia z fenkułem >>

wegańskie sushi, rolki sushi, domowe sushi, jedzenie dla dzieci, sushi dla dzieci, warzywne sushi, kuchnia azjatycka, pomysł na lunchbox, obiad do pracy, pieczony burak

Kolorowe sushi warzywne

Jeśli jesteście amatorami kuchni azjatyckiej, wegańskie sushi warzywne z barwnymi dodatkami to idealny pomysł na przekąskę w japońskim stylu. W arkusze nori oprócz młodej cebulki zawińcie jarmuż, buraka, marchew i awokado. Do tego sos sojowy i słodkie mango dla przełamania smaku. Tą wersją sushi zachwycą się zarówno fani niepretensjonalnych wieczorów filmowych, jak i miłośnicy eleganckich przyjęć. Pst! Przed pokrojeniem sushi w rolki zwilżcie nóż. Dzięki temu nie rozpadną się podczas krojenia.

Zobacz, jak zrobić kolorowe sushi warzywne >>

Ale Meksyk! Domowe nachosy zapiekane z chili sin carne (fot. Maciek Niemojewski)

Domowe nachosy zapiekane z chili sin carne

Zamiast klasycznej wersji tego dania, pełnej mięsa, polecamy garnek sycącej fasoli z duszonymi warzywami i rozgrzewającymi ciało przyprawami. To rewelacyjny przepis – nie tylko dla osób, które kochają roślinną kuchnię. By zrobić wegańską wersję chili sin carne, zamiast tradycyjnego sera dodajcie wegański cheddar. Ta wersja będzie równie wyśmienita!

Wypróbuj przepis na domowe nachosy zapiekane z chili sin carne >>

Desery

Cannoli siciliani, włoskie słodycze, włoskie desery, rurka z kremem, kuchnia włoska, łatwe słodycze

Cannoli siciliani

„Zostaw broń, weź cannoli”, mówi Peter Clemenza do swojego towarzysza po tym, jak zabili podejrzanego o zdradę członka rodziny. To niezapomniana scena z nagrodzonego trzema Oscarami „Ojca chrzestnego”, a ten cytat stał się wręcz kultowy. Cannoli to niekwestionowany król włoskich deserów. Jeden kęs wystarczy, byście w myślach przenieśli się na uliczki malowniczej Sycylii.

Sprawdź przepis na cannoli siciliani >>

pasteles de nata, pastele, portugalskie słodycze, tarta budyniowa, ciasto francuskie, prosty deser

Tarty budyniowe à la pastéis de nata

By zjeść słynny portugalski przysmak, wcale nie trzeba jechać aż do Lizbony! Z powodzeniem zrobicie go we własnej kuchni, a co ważniejsze – na efekty nie trzeba będzie długo czekać. Ciasteczka najlepiej zjeść chwilę po wyjęciu z piekarnika – gdy są gorące, a do tego obłędnie złociste, smakują wyśmienicie. Sam Oscar by się nie powstydził!

Zobacz przepis na tarty budyniowe à la pastéis de nata >>

Domowe bajaderki na biszkopcie i herbatnikach w polewie czekoladowej z orzechami i z wiórkami kokosowymi (fot. Maciej Niemojewski)

Bajaderki w polewie czekoladowej z orzechami i wiórkami kokosowymi

Pyszne bajaderki możecie wyczarować we własnej kuchni, i to bez większego wysiłku – efekt będzie oszałamiający. Smakowite czekoladowe kulki zrobią wrażenie i na gościach, i na domownikach. Choć są proste, wyglądają naprawdę niesamowicie. Deser godny oscarowej gali w wariancie domowym.

Wypróbuj przepis na bajaderki w polewie czekoladowej z orzechami i wiórkami kokosowymi >>

Słodycze bez białego cukru. Brownie z musem czekoladowym (fot. Maciek Niemojewski)

Brownie z musem czekoladowym

To ciasto nie tylko doskonale smakuje, ale także obłędnie prezentuje się na talerzu. Jeśli chcecie zaskoczyć kogoś nieoczywistym deserem czekoladowym, koniecznie zróbcie brownie z musem czekoladowym – bez dodatku cukru! Deser koniecznie udekorujcie płatkami jadalnych kwiatów – dodadzą elegancji i szyku.

Sprawdź, jak przygotować brownie z musem czekoladowym >>

Słodycze bez białego cukru. Shortbread z karmelem (fot. Maciek Niemojewski)

Shortbread z karmelem

Shortbread – wyśmienite ciastka, które stanowią kulinarną wizytówkę całej Wielkiej Brytanii – są proste w przygotowaniu i do tego nie zawierają cukru. Świetnie zastępuje go tu karmel tahini, który jest dużo zdrowszy, a równie pyszny. To przepis na nieoczywisty i mniej popularny deser, który bez wątpienia na każdym zrobi wrażenie. Shortbread możecie przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez 7-10 dni. Śmiało więc można go przygotować na długo przed oscarową galą!

Zobacz przepis na shortbread z karmelem >>

Rurki z kremem – przepis, zdjęcie deseru z owocami sezonowymi  (fot. Maciek Niemojewski)

Rurki z kremem

Ten przepis jest dowodem na to, że rurki z kremem mogą wyglądać oryginalnie i ekstrawagancko. W tej wersji nadziejcie je kremem z mascarpone i budyniu. Będzie prosto i wyśmienicie. Obtoczone w orzechach i migdałach, sprawią, że poznacie je na nowo – w niczym bowiem nie przypominają rurek z kremem, które jedliście w dzieciństwie. W tej odsłonie sprawdzą się zarówno na eleganckim przyjęciu, jak i na niezobowiązującym spotkaniu z przyjaciółmi.

Wypróbuj przepis na rurki z kremem >>

Koktaje

Lemoniada mojito (fot. Maciej Niemojewski)

Lemoniada o smaku mojito

Dla tych, którzy noc oscarową zdecydowali się spędzić bez procentów, przygotowaliśmy coś specjalnego – napój o smaku mojito. Jeżeli lubicie ten popularny koktajl rodem z Kuby, a niekoniecznie chcecie pić alkohol, przygotujcie lemoniadę, która bez niego odpręży i polepszy humor. Będziecie potrzebować limonki, brązowego cukru i cytryny. Pamiętajcie też o wodzie gazowanej. Przygotowanie zajmie wam zaledwie 20 minut, nie martwcie się więc, jeśli przed galą macie małe opóźnienie.

Sprawdź, jak przygotować lemoniadę o smaku mojito >>

Orzeźwiająca lemoniada z ogórkiem, cytryną, miętą i szczyptą pieprzu cayenne (fot. Marcin Lewandowski)

Lemoniada ogórkowa ze szczyptą pieprzu cayenne

Osobom niepijącym z czystym sumieniem możemy polecić lemoniadę ogórkową, która orzeźwi i sprawi, że wieczór stanie się wyjątkowy. Oryginalny składnik w postaci ogórka nie tylko chłodzi, ale także wypłukuje toksyny i pomaga w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu – jest więc świetną propozycją dla tych, którzy liczą na noc w zdrowiu i trzeźwości.

Zobacz, jak zrobić lemoniadę ogórkową ze szczyptą pieprzu cayenne >>

napój żurawinowy napój miętowo żurawinowy napoje na zimę (fot. Maciej Niemojewski)

Gazowany napój miętowo-żurawinowy z limonką

Gala rozdania Oscarów zwykle odbywa się w lutym lub marcu, a jak dobrze wiemy, wieczory bywają wówczas chłodne. Jeśli chcecie się rozgrzać, postawcie na gazowany napój miętowo-żurawinowy z limonką. Ten koktajl jest dowodem na to, że żurawina sprawdza się nie tylko w konfiturach. Pachnący cynamonem, limonką i miętą napój sprawi, że długi i pełen emocji wieczór będzie jeszcze przyjemniejszy.

Wypróbuj przepis na gazowany napój miętowo-żurawinowy z limonką >>

Przepis na letnią truskawkową margaritę. Prosta margarita. Jak zrobić margaritę. (fot. Maciek Niemojewski)

Margarita truskawkowa

Tequila to bardzo wdzięczny materiał do zaskakujących eksperymentów. Doskonale komponuje się z truskawką. Kiedy najdzie was ochota na coś specjalnego, ale bezpretensjonalnego, margarita będzie strzałem w dziesiątkę! Ta kompozycja – choć prosta – przywołuje na myśl obłędne kolory i wyjątkowy, meksykański klimat. W sam raz dla tych, którzy pragną ubarwić sobie oscarową noc!

Sprawdź, jak przygotować margaritę truskawkową >>

Sbagliato

Sława prosecco, włoskiego wina musującego, które popularnością przebiło nawet szampana, nie dziwi. Dobrze schłodzone wino o delikatnym jabłkowym aromacie doskonale gasi pragnienie i pozwala zadać szyku. Tym razem podajcie je ze słodkim wermutem, z campari i wodą gazowaną. Tak przygotowany koktajl umili wam wieczór i ukoi zszargane podczas gali oscarowej nerwy. To propozycja dla wszystkich, którzy lubią zaskoczyć gości czymś dobrze znanym, ale w oryginalnym wydaniu.

Zobacz przepis na sbagliato >>

Drink z kawy - Cranbesso Martini (fot. Maciek Niemojewski)

Cranbesso

Alkohol i kawa to idealne połączenie, zwłaszcza w ferworze oscarowej nocy, która jest długa i pełna emocji. Przyrządzanie tego koktajlu będzie dla was właściwie odpoczynkiem – zajmie wam dosłownie chwilę, z czego połowę spędzicie na delektowaniu się doskonałą kompozycją aromatów. Jeśli lubicie nieoczywiste połączenia, śmiało możecie użyć wódki smakowej. Świetnie sprawdzi się na przykład żurawinowa. Drink powinien być wstrząśnięty, nie mieszany!

Wypróbuj przepis na cranbesso >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk