Kukbuk
Kukbuk
Domowe bajaderki na biszkopcie i herbatnikach w polewie czekoladowej z orzechami i z wiórkami kokosowymi (fot. Maciej Niemojewski)

Bajaderki w polewie czekoladowej z orzechami i wiórkami kokosowymi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
bajaderki:
ciasto biszkoptowe
150 g
herbatniki
50 g
mleko
75 ml
masło
25 g
cukier
20 g
kakao
1 łyżka
żurawina lub rodzynki
2 łyżki
nalewka wiśniowa lub inny alkohol
2 łyżki
masło orzechowe
2 łyżki
dżem owocowy
100 g
do podania:
czekolada gorzka
100 g
masło
20 g
orzechy ziemne
30 g
wiórki kokosowe
20 g

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Marcin Lewandowski


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Ciasto biszkoptowe i herbatniki rozdrabniamy ręcznie lub przy użyciu malaksera.

Domowe bajaderki na biszkopcie i herbatnikach bez pieczenia składniki (fot. Maciej Niemojewski)

krok 2

Do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier i kakao. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie jednolita masa. Studzimy.

krok 3

Pokruszone ciasto i herbatniki przekładamy do dużej miski, dodajemy żurawinę lub rodzynki, nalewkę wiśniową, masło orzechowe i dżem owocowy. Wlewamy masę czekoladową i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

krok 4

Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki, układamy je na drewnianej desce i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.

krok 5

W tym czasie przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, łączymy z masłem i podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą.

krok 6

Bajaderki wyjmujemy z lodówki, obtaczamy w jeszcze ciepłej czekoladzie, a następnie w posiekanych orzechach lub wiórkach kokosowych. Czekoladowe kulki możemy przechowywać w lodówce, ale najlepiej smakują tuż po przygotowaniu.

TIP

Zamiast biszkoptów możemy użyć kruchych ciastek, muffinek lub innych ciast bez kremów i dodatków.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk