Kukbuk
Kukbuk
Panierowane roladki z bakłażana, pomysł na obiad z bakłażanem, jak przyrządzić bakłażana (fot. dinnershow.studio)

Panierowane roladki z bakłażana

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
NADZIENIE:
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
oliwa
4 łyżki
feta
200 g
mięta
4 gałązki
natka pietruszki
½ pęczka
gałka muszkatołowa
szczypta
świeżo mielony pieprz
szczypta
PANIEROWANE ROLADKI:
bakłażan
1 sztuka (7 plastrów)
sól
do smaku
oliwa
ok. ½ szklanki
bułka tarta
do panierowania
jajko „zerówka”
1 sztuka
masło
2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Marzena Gromelska


Zdjęcia: dinnershow.studio


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy – smażymy je na szklisto na oliwie. Fetę kruszymy, zioła siekamy. Mieszamy składniki nadzienia, doprawiamy tartą gałką muszkatołową i pieprzem, odstawiamy.

krok 2

Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry o grubości 0,4 centymetra, solimy, smarujemy oliwą. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, plastry układamy na kratce i pieczemy przez 20 minut. Studzimy.

krok 3

Na wąski koniec plastra nakładamy łyżeczkę nadzienia i ciasno rolujemy. Roladki obtaczamy w bułce tartej, w roztrzepanym jajku i ponownie w bułce tartej. Smażymy na oliwie z dodatkiem masła, aż się dobrze zrumienią ze wszystkich stron. Podajemy z sosem pomidorowym, jogurtem lub tzatzykami.

TIP 1

Alternatywnie można panierować roladki w samej mące lub w sezamie albo w panierce z posiekanymi ziołami i otartą skórką cytrynową.

TIP 2

W wersji wegańskiej można przygotować roladki z nadzieniem szpinakowym. Uduszone liście szpinaku należy odcisnąć, posiekać i dodać do cebuli zamiast fety. W tej wersji nadzienia natkę pietruszki zastąpcie koperkiem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk