![Słodycze bez białego cukru. Shortbread z karmelem (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/xXos1hrxr1tU318_H7Bk72cPTPNkIBIxfxyo7caC6S4/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDEtMjgv/cyVDNSU4Mm9ka2ll/X2Jlel9jdWtyeTI1/MjEuanBn.jpg)
Shortbread z karmelem
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
- Baza:
- mąka migdałowa, kokosowa lub pszenna
- 110 g
- olej kokosowy płynny
- 60 g
- syrop klonowy
- 1 łyżka
- ekstrakt migdałowy
- 1 łyżeczka
- sól
- szczypta
- Karmel z tahini:
- tahini
- 100 g
- syrop klonowy
- 3 łyżki
- olej kokosowy
- 3 łyżki
- ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka
- sól morska
- ½ łyżeczki
- Polewa:
- gorzka czekolada
- 100 g
- olej kokosowy
- 25 g