Kukbuk
Kukbuk
Przepis na letnią truskawkową margaritę. Prosta margarita. Jak zrobić margaritę. (fot. Maciek Niemojewski)

Margarita truskawkowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
syrop truskawkowy
100 ml
cukier
50 g
truskawki świeże lub mrożone
500 g
tequila
400 ml
likier triple sec
200 ml
sok z limonki
350 ml

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Przepis: Marzena Gromelska

krok 1

Na jeden spodek wlewamy syrop truskawkowy, a na drugi wysypujemy cukier. Brzeg kieliszka moczymy w syropie truskawkowym, a następnie zanurzamy w cukrze, by na brzegu naczynia powstała słodka krusta. Do blendera wrzucamy truskawki, dodajemy tequilę, likier i sok z limonki. Miksujemy na wysokich obrotach. Jeśli Margarita jest za mało słodka, można dodać do niej syropu truskawkowego. Podajemy dobrze schłodzoną.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: lato.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk