Kukbuk
Kukbuk
Rurki z kremem – przepis, zdjęcie deseru z owocami sezonowymi  (fot. Maciek Niemojewski)

Rurki z kremem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 100 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Ciasto:
mąka pszenna
250 g + do podsypania
sól
szczypta
zimne masło roślinne
120 g
ekstrakt waniliowy
1 łyżka
śmietana 18%
125 g
masło
do natłuszczenia foremek
jajko „zerówka”
1 sztuka
brązowy cukier lub cukier kryształ
do obsypania rurek
Krem budyniowy:
mleko
250 ml
cukier
50 g
ekstrakt waniliowy
2 łyżki
żółtko jajka „zerówki”
3 sztuki
mąka ziemniaczana
2 łyżki
sól
szczypta
masło
120 g
Krem mascarpone:
śmietana 36%
150 ml
śmietana 18%
50 ml
cukier puder
2 łyżki
mascarpone
150 g
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
skórka otarta z cytryny
z ½ sztuki
świeże maliny
100 g
Dodatkowo:
gorzka czekolada
50 g
masło
10 g
prażone orzechy laskowe
50 g
migdały w płatkach
50 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. Pośrodku robimy wgłębienie, do którego wrzucamy pokrojone w drobną kostkę zimne masło. Dodajemy ekstrakt waniliowy i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.

krok 2

Przygotowujemy krem budyniowy. Część mleka (200 mililitrów) zagotowujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Pozostałe mleko, żółtka, mąkę i sól miksujemy na gładki płyn i wlewamy wolnym strumieniem do gotującego się mleka. Budyń cały czas mieszamy. Gdy zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

krok 3

Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Partiami dodajemy do niego zimny budyń. Gotowy krem wstawiamy do lodówki.

krok 4

Przygotowujemy krem mascarpone. W wysokim naczyniu ubijamy śmietany. Dodajemy cukier puder, mascarpone i ekstrakt waniliowy – miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i całe maliny. Krótko mieszamy i odstawiamy krem do lodówki.

krok 5

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Foremki do formowania ciastek delikatnie natłuszczamy masłem. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy każdą na bardzo cienki placek (grubości około 2 milimetrów). W razie potrzeby podsypujemy mąką. Placek kroimy na paski o szerokości 1½-2 centymetry i nawijamy je na foremki, począwszy od węższego boku. Ciasto powinno się na siebie nakładać. 

krok 6

Jajko roztrzepujemy – smarujemy nim lekko ciastka przy użyciu pędzelka. Jedną stronę każdej rurki obtaczamy w cukrze. Układamy ciastka na blasze i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut – pieczemy, aż rurki ładnie się zarumienią. Jeszcze gorące zdejmujemy z foremek i odkładamy na kratkę. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

krok 7

Czekoladę z dodatkiem masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Orzechy i migdały siekamy.

krok 8

Wystudzone rurki nadziewamy przygotowanymi kremami. Brzegi ciastek maczamy w czekoladzie. Dodatkowo te nadziane kremem budyniowym obtaczamy w posiekanych orzechach, a rurki z kremem mascarpone – w migdałach. Najlepiej podać ciastka od razu po przygotowaniu. Możemy je przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku maksymalnie przez 2-3 dni.

Przepis pochodzi z cyklu Klasyczny pojedynek, który możecie śledzić na naszym instagramie

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk