Kukbuk
Kukbuk
Orzeźwiająca lemoniada z ogórkiem, cytryną, miętą i szczyptą pieprzu cayenne (fot. Marcin Lewandowski)

Lemoniada ogórkowa ze szczyptą pieprzu cayenne

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: fit
typ posiłku: śniadanie
świeży ogórek
1 sztuka + do podania
cytryna
2 sztuki
liście mięty
kilka sztuk
miód
1 łyżka
pieprz cayenne
szczypta
kostki lodu
do podania
zimna woda
do uzupełnienia

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Marcin Lewandowski

krok 1

Ogórka obieramy, kroimy na kawałki i wkładamy do malaksera.

krok 2

Cytryny sparzamy. Odkrawamy ½ sztuki i zostawiamy do podania z gotową lemoniadą. Z pozostałych cytryn wyciskamy sok i dodajemy go do ogórka. Miksujemy do uzyskania purée – przecieramy je przez drobne sito.

Składniki na orzeźwiającą lemoniadę ogórkową z dodatkiem mięty, cytryny i pierzy cayenne (fot. Marcin Lewandowski)

krok 3

Do purée dodajemy miętę, miód i pieprz cayenne. Mieszamy. Do wysokich szklanek wkładamy kostki lodu, plasterki ogórka, kawałki cytryny i zalewamy purée ogórkowym do połowy wysokości szklanki. Uzupełniamy zimną wodą.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk