Kukbuk
Kukbuk
Przepis na sałatę z pieczonymi morelami i brzoskwiniami (fot. Jakub Stanek)

Sałata z pieczonymi morelami i brzoskwiniami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
orzechy pecan
1 łyżka
oliwa
⅓ szklanki + do smarowania
skórka z limonki
z 1 sztuki
melasa z granatów
2 łyżki
sól
szczypta
morela
2 sztuki
brzoskwinia
1 sztuka
sól
szczypta
pieprz
szczypta
sałata
1 sztuka
pokruszony parmezan
⅓ szklanki

Przepis: Anna Czajkowska


Zdjęcie: Jakub Stanek


Stylizacja: Beata Hadaś

krok 1

Orzechy prażymy. Oliwę, połowę skórki z limonki, melasę, sól i pieprz blendujemy na sos. Morele kroimy na pół, brzoskwinie na ćwiartki. Owoce lekko smarujemy oliwą i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. 

krok 2

Wyjmujemy, kiedy skórka zacznie lekko brązowieć, a owoce zrobią się miękkie. Układamy je na liściach sałaty, polewamy sosem. Posypujemy pozostałą skórką z limonki, prażonymi orzechami i parmezanem.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk