Kukbuk
Kukbuk
Sezonowy targ: owoce lata – Morele w słodkim winie. Proste i szybkie w przygotowaniu danie.  (fot. Maciej Niemojewski)

Morele w słodkim winie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
morele
500 g
słodkie białe wino (muscat, tokaj, riesling spatlese)
1 butelka
wanilia
laska

Przepis i przygotowanie: Kaja Kręglicka


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Ceramika: 1210c

krok 1

Morele wkładamy do wrzątku, liczymy do 10, wyjmujemy, studzimy i obieramy ze skórki, zachowując owoce w całości.  

krok 2

Wino wlewamy do garnka, dodajemy laskę wanilii i gotujemy powoli tak długo, aż wyraźnie odparuje i zgęstnieje. Do wina wkładamy owoce, gotujemy na małym ogniu przez 20 min.  Następnie owoce wraz z płynem studzimy i chłodzimy. Pozostawiamy morele w płynie na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie wykładamy je na talerz polane winnym syropem. 

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: letnie owoce.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk