Kukbuk
Kukbuk

Tarta migdałowa z morelami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
kruche ciasto
mąka pszenna
250 g
mielone migdały
30 g
cukier puder
75 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
zimne masło
150 g
szczypta soli
dodatkowo
miękkie masło
150 g
cukier
150 g
jajko „zerówka”
3 sztuki
mielone migdały
150 g
morele
300 g
migdały w płatkach
100 g
cukier puder do posypania

Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Mąkę, mielone migdały, sól i cukier mieszamy. Dodajemy jajko, mieszamy. Wrzucamy pokrojone w kostkę masło i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego z płaską końcówką. Gotowe ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy ją, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tortownicę lub formę do tarty (o średnicy 24 centymetrów). Ponownie chłodzimy około godziny.

krok 2

Schłodzone ciasto nakłuwamy i pieczemy w 175 stopniach około 15 minut – do zrumienienia.

krok 3

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i zmielone migdały. Mieszamy do połączenia się składników. Morele kroimy w paski.

krok 4

Na podpieczony spód tarty wykładamy pokrojone morele. Zalewamy je kremem migdałowym i posypujemy migdałami w płatkach. Pieczemy dalej w 180 stopniach przez 25-30 minut, do zrumienienia.

krok 5

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Materiał powstał we współpracy z marką SIEMENS.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk