Kukbuk
Kukbuk
smothybowl z granolą i owocami

Granola z oliwą i syropem klonowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: fit
typ posiłku: śniadanie
granola:
płatki zbożowe (gotowa mieszanka owsianych, orkiszowych, żytnich i pszennych lub płatki w dowolnych proporcjach)
2 szklanki
siemie lniane
1/3 szklanki
pestki dyni
1/3 szklanki
grube chipsy kokosowe
1/2 szklanki
orzechy pekan
1/2 szklanki
migdały
1/2 szklanki
sól
1/2 łyżeczki
pieprz
1/2 łyżeczki
imbir
1/2 łyżeczki
suszone morele (niesiarkowane)
1/2 szklanki
suszona żurawina lub wiśnie
1/3 szklanki
syrop klonowy
1/3 szklanki
oliwa
1/3 szklanki
smoothie bowl:
dojrzały banan
1 sztuka
jagody lub borówki (mrożone)
1/2 szklanki
jogurt naturalny
2 łyżki

Przepis i zdjęcie: Kasia Stadejek

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Płatki, bakalie i przyprawy (oprócz suszonych owoców) mieszamy w dużej misce. Wlewamy syrop klonowy i oliwę, dokładnie mieszamy. Rozkładamy mieszankę na blasze, lekko dociskając. Pieczemy do zrumienienia, około 40 minut, kilkukrotnie mieszając w trakcie, żeby wszystkie składniki równomiernie się upiekły. Wyjmujemy do wystygnięcia. Morele siekamy w paseczki, razem z żurawiną dorzucamy do granoli.

granola w piekarniku

Banana, jagody i jogurt blendujemy dokładnie, najlepiej w blenderze kielichowym. Wylewamy do miseczki, nakładamy granolę i dekorujemy ulubionymi owocami.

Dodatki:

Dowolne owoce! Proponujemy kiwi, truskawki, plasterki banana, brzoskwinia lub morele.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!