Kukbuk
Kukbuk

Kiszone morele z werbeną cytrynową i miodem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas kiszenia się owoców
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
morele
1 kg
werbena cytrynowa
3-4 gałązki
miód wielokwiatowy
5-6 łyżek
sól
20 g
woda
1 litr

Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Przygotowujemy zalewę. Na jeden litr zagotowanej wody, dorzucamy 20 gramów soli. Studzimy.

krok 2

Morele przecinamy na pół i pozbywamy się z nich pestek. Następnie owoce układamy wraz z werbeną w słoiku.

krok 3

Gdy zalewa będzie jeszcze ciepła, dodajemy miód. Dokładnie mieszamy. Zalewamy nią owoce i odstawiamy na około 5 dni w zaciemnione miejsce.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka