Konfitura z brzoskwiń, moreli, wody różanej i pistacji
czas przygotowania: 90 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
mieszanka brzoskwiń, nektarynek i moreli
2½ kg
wanilia
1 laska
woda różana
4 łyżki
cukier żelujący
2 szklanki
pistacje
1 szklanka
Przepisy, przygotowanie potraw i zdjęcia: Monika Walecka
krok 1
Owocepozbawiamy pestek i w całości wrzucamy do dużego garnka. Smażymy około 15 minut na dużym ogniu. Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii, wodę różaną i cukier żelujący. Smażymy przez pół godziny na dużym ogniu, aż konfitura zgęstnieje. Kiedy osiągnie pożądaną gęstość (po włożeniu łyżki do garnka konfitura powinna ją oblepiać), zdejmujemy naczynie z ognia.
krok 2
Do garnka dodajemy obrane iniezbyt drobnopokrojonepistacje. Dokładnie mieszamy. Konfiturę przekładamy do słoików. Pasteryzujemy w zależności od preferencji – jeśli szybko zjemy konfiturę, możemy ten proces pominąć.