Kukbuk
Kukbuk

Bezglutenowe gofry z kozim twarożkiem i grillowanymi brzoskwiniami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + 20 minut na odpoczęcie ciasta
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
masło klarowane
70 g
mąka owsiana
140 g
bezglutenowy proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
¼ łyżeczki
jajko „zerówka”
2 sztuki
woda gazowana
250 ml
olej
do natłuszczenia
do podania:
brzoskwinia
1 sztuka
morele
2 sztuki
oliwa
1 łyżka
ocet balsamiczny
1 łyżka
sól
do smaku
świeżo mielony pieprz
do smaku
rozmaryn
2 gałązki
twarożek kozi
100 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Martyna Cybuch


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.

krok 2

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Wbijamy jajka, wlewamy wodę, przestudzone masło i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na minimum 20 minut, aby odpoczęło.

krok 3

Brzoskwinię i morele myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Owoce wkładamy do miseczki, wlewamy do niej oliwę i ocet balsamiczny, wsypujemy szczyptę soli, pieprzu i posiekaną gałązkę rozmarynu – dokładnie mieszamy. Marynujemy owoce w zalewie przez 5 minut. Grillujemy je na rozgrzanej patelni – po 3 minuty z każdej strony.

krok 4

Rozgrzaną gofrownicę tuż przed pierwszym smażeniem smarujemy cienką warstwą oleju. Wlewamy porcję ciasta, smażymy 6-7 minut. Ważne, by w tym czasie nie otwierać gofrownicy.

krok 5

Na przestudzone gofry nakładamy po porcji koziego twarożku, grillowane owoce i posiekaną gałązkę rozmarynu. Podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk