Kukbuk
Kukbuk
Sezonowy targ: owoce lata – tarta z morelami pod kruszonką migdałową. Pyszny, letni deser (fot. Maciej Niemojewski)

Tarta z morelami pod kruszonką migdałową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Ciasto:
masło
120 g
mąka
200 g
mąka migdałowa lub zmielone migdaały
27 g
cukier puder
60 g
sól
3 g
jajko
1 sztuka
Kruszonka:
mąka
45 g
masło
45 g
cukier
40 g
zmielone migdały
45 g
sól
2 g
Morele:
morele
5-6 sztuk
masło
35 g
listki świeżego tymianku
1,5 łyżeczki
sok z cytryny
z z ½ sztuki

Przepis i przygotowanie: Kaja Kręglicka


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Ceramika: 1210c

krok 1

Morele kroimy na ćwiartki. Rozgrzewamy patelnię z masłem, tymiankiem i sokiem z cytryny. Smażymy morele, mieszając, aż lekko zmiękną. Schładzamy. 

krok 2

W misce łączymy suche składniki. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieramy do uzyskania piaskowej struktury. Wbijamy jajko i krótko zagniatamy ciasto. Rozgniatamy je na płaski placek, owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 10 min.  

krok 3

Wszystkie składniki migdałowej kruszonki ucieramy na piasek i odstawiamy do lodówki.  

krok 4

Schłodzone ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość 3 mm. Natłuszczamy foremkę masłem i wykładamy ją ciastem. Nakłuwamy spód. Na ciasto wykładamy zimne morele (nie mogą być ciepłe, bo zepsują ciasto). Przysypujemy całość migdałową kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 min. 

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: letnie owoce.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk