Kukbuk
Kukbuk

Mus miodowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Mus:
żelatyna w listkach
4 sztuki
mascarpone
300 g
serek typu philadelphia
150 g
miód spadziowy
100 ml
sól
szczypta
śmietanka 36%
400 ml
Morele:
świeże morele
10 sztuk
miód
30 g
tymianek
2 gałązki
woda pomarańczowa
50 ml
Dodatki:
pyłek pszczeli

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Kaniuk

krok 1

Przygotowujemy mus miodowy.

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Mascarpone, serek typu philadelphia, miód i sól miksujemy za pomocą miksera lub mieszamy trzepaczką. Śmietankę ubijamy na tzw. trzy czwarte, czyli stopień przed ubiciem na sztywno. Tak ubita śmietanka powinna delikatnie spływać z trzepaczki. Trzy łyżki ubitej śmietanki przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy do niej żelatynę odciśniętą z wody i dokładnie mieszamy całość. Gdy żelatyna się rozpuści, dodajemy dwie łyżki ubitej śmietanki, aby ją zahartować. Śmietankę z żelatyną dodajemy stopniowo do masy serowej i dokładnie mieszamy całość. Pozostałą ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej w kilku partiach. Mus schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.

krok 2

Przygotowujemy pieczone morele.

Piekarnik nagrzewamy do 160° (grzanie: góra i dół z termoobiegiem). Morele myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Owoce rozkładamy na blasze, polewamy miodem, posypujemy listkami tymianku i skrapiamy wodą pomarańczową. Pieczemy je ok. 25 minut.

Krok 3

Ostatni szlif.

Schłodzony mus miodowy* serwujemy w miseczkach. Na wierzch kładziemy upieczone morele. Deser polewamy syropem, który powstał podczas pieczenia owoców, oraz posypujemy zmielonym pyłkiem pszczelim.

* Mus doskonale się mrozi, jeżeli chcemy nadać mu konkretny kształt. Zamroźmy go w formach silikonowych, a później odmroźmy w lodówce. Po rozmrożeniu mus będzie dalej idealnie gładki.

Przepis pochodzi z książki „Dzikie Historie” Ewy Michalskiej, więcej na temat książki przeczytasz w artykule >>

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk