Kukbuk
Kukbuk
Ciasta ze śliwkami - przepisy na desery ze śliwkami (fot. Maciej Niemojewski)

Najlepsze przepisy na śliwki

Idealnie nadają się do obiadu na słodko i do apetycznych deserów, lubią się z cynamonem i orzechami, a po upieczeniu kuszą wyjątkowym aromatem. Sprawdźcie nasze przepisy na obłędne dania ze śliwkami.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 17 minut!

Jesienią godnie zastępują truskawki, morele i jagody. Dzięki ich słodyczy łatwiej znieść kapryśną pogodę. Śliwkom nie sposób się oprzeć. Nie traćcie czasu – zaopatrzcie się w pokaźną torbę owoców i bierzcie się do gotowania! Przed wami propozycje, obok których żaden amator śliwek nie przejdzie obojętnie.

Klasyczne ucierane ciasto ze śliwkami z cukrem pudrem (fot. Maciej Niemojewski)

Klasyczne ucierane ciasto ze śliwkami

Domowe ucierane ciasto ze śliwkami pachnie obłędnie i skutecznie poprawia humor nawet w
najbardziej pochmurne dni. A gdyby tego było mało, jest banalne w przygotowaniu. Przed
wyjęciem go z piekarnika koniecznie sprawdźcie patyczkiem stan wypieku. Jeśli patyczek
będzie suchy, ciasto jest gotowe. Nie zapomnijcie też, by deser serwować posypany cukrem
pudrem – idealnie zbalansuje smak lekko kwaskowatych śliwek.

Zobacz, jak zrobić klasyczne ucierane ciasto ze śliwkami

Tarta ze śliwkami, z budyniem i bezą włoską (fot. Maciej Niemojewski)

Tarta ze śliwkami, z budyniem i bezą włoską

Choć przygotowanie tej tarty jest nieco pracochłonne, jesteśmy pewni, że nie będziecie
żałować ani jednej minuty spędzonej w kuchni. Połączenie śliwek z domowym budyniem i
opaloną z wierzchu bezą sprawia, że od tego deseru nie sposób się oderwać. Jeśli szukacie
ciasta, które wprawi gości w zachwyt, postawcie na ten przepis.

Sprawdź przepis na tartę ze śliwkami, z budyniem i bezą włoską

Migdałowe galettes ze śliwkami (fot. Maciej Niemojewski)

Migdałowe galettes ze śliwkami

Jeśli tęsknicie za letnim kruchym ciastem, koniecznie spróbujcie jesiennej odmiany galettes
ze śliwkami w roli głównej. Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkujcie, na środku rozsypcie
mieszankę bułki tartej i mąki migdałowej, a następnie rozprowadźcie ją tak, aby dookoła
został 3-centymetrowy margines. Na wierzch wyłóżcie śliwki, brzegi ciasta zawińcie do góry
i posmarujcie roztrzepanym jajkiem. Posypcie jeszcze nadzienie cukrem demerara i
migdałami – i zostanie wam już tylko pieczenie. Pst! Migdałowe galettes ze śliwkami
najlepiej smakują podane z gałką lodów waniliowych.

Zobacz przepis na migdałowe galettes ze śliwkami

Clafoutis ze śliwkami (fot. Maciej Niemojewski)

Clafoutis ze śliwkami

To ulubiony deser francuskich mam! Robi się go niemal tak prosto jak ciasto na naleśniki,
więc jego przygotowanie nie sprawi wam żadnych problemów. Przypadnie do gustu
wszystkim, którzy lubią nieskomplikowane przepisy. Wystarczy, że umyte śliwki zalejecie
masą z jajek, cukru, mąki pszennej i kokosowej, mascarpone, mleka i ekstraktu waniliowego,
a resztę pracy wykona za was piekarnik. Deser podajcie na ciepło, oprószony mgiełką cukru
pudru.

Zrób clafoutis ze śliwkami

Pavlova z kremem cytrynowym i ze śliwkami (fot. Maciej Niemojewski)

Pavlova z kremem cytrynowym i ze śliwkami

Beza używana do tortu pavlova potrzebuje więcej czasu, żeby osiągnąć pożądane miękkie
wnętrze, ale nie zniechęcajcie się – ten przepis wart jest każdej sekundy spędzonej w kuchni!
Kluczem do sukcesu są dobrze nagrzany piekarnik i właściwie ubite białka. Wierzch pavlovej
udekorujcie śliwkami i polejcie anyżowym syropem, a potem od razu ją podajcie – wtedy
będzie smakować najlepiej.

Wypróbuj przepis na pavlovą z kremem cytrynowym i ze śliwkami 

Tarta ze śliwkami, świeżo wyjęta z piekarnika (fot. Martyna Cybuch)

Tarta ze śliwkami

Krucha tarta ze śliwkami jest idealnym daniem na leniwe popołudnie. To ciasto, które obudzi w was najlepsze skojarzenia – intensywnie pachnie śliwkami i cynamonem, a do tego kusi niesamowitym wyglądem. Zagniećcie ciasto, pokrójcie śliwki i wymieszajcie je w misce z pastą waniliową i cynamonem. Na rozwałkowanym cieście rozłóżcie owoce i posypcie je brązowym cukrem albo migdałami w płatkach. Ciasto pieczcie około 40 minut – do zarumienienia. Przed podaniem koniecznie posypcie cukrem pudrem!

Sprawdź przepis na tartę ze śliwkami >>

bezglutenowe muffiny kokosowo-czekoladowe ze śliwkami, bezglutenowe słodycze, ciasto z mąki kokosowej, muffiny kokosowe, babeczki z mąki kokosowej, mąka kokosowa, zdrowy deser, deser bez cukru, bezglutenowe słodycze

Muffiny kokosowo-czekoladowe ze śliwkami

Nic tak nie poprawia humoru jak mocno czekoladowe muffiny z dodatkiem słodkich śliwek i porto. To deser prosty i szybki w przygotowaniu – zrobicie go w zaledwie 30 minut. A do tego bezglutenowy! Świetnie sprawdzi się jako przekąska na piknik lub słodycz, którą poczęstujecie bliskich w leniwy wieczór. Kiedy będziecie przygotowywać muffiny, pamiętajcie, że im ciemniejsze i bardziej dojrzałe banany, tym słodsze ciasto.

Zobacz, jak zrobić muffiny kokosowo-czekoladowe ze śliwkami >>

knele ze śliwkami, jak zrobić knedle, knedle, domowe knedle, knedle ziemniaczane

Knedle ze śliwkami

Ten przepis zadowoli największych łasuchów. Idealnie pękate knedle ze śliwkami to popisowe danie prawie każdej babci, nawet jeśli twierdzi, że jest inaczej! Tym razem zachęcamy, abyście to wy spróbowali swoich sił w przygotowaniu knedli. Obierzcie i zmielcie ziemniaki, dodajcie do nich przesianą mąkę i sól i zagniećcie gładkie ciasto, z którego później uformujecie krążki. Nałóżcie na nie wydrylowane śliwki i zlepcie ciasto tak, by nadać mu kształt kulki. Zostanie wam już tylko gotowanie! Knedle podajcie ze śmietaną lub z usmażoną na maśle bułką tartą – idealnie komponują się ze smakiem ciasta i owoców.

Wypróbuj przepis na knedle ze śliwkami >>

owoce pod kruszonką, śliwki pod kruszonką, owsiana kruszonka, kruche ciasto, zdrowy deser,

Owoce pod owsiano-migdałową kruszonką

Nie od dziś wiadomo, że jabłka, śliwki i gruszki najlepiej smakują pod maślaną kruszonką –tak przygotowane, rozgrzewają duszę i ciało. To słodkie śniadanie wywołuje szeroki uśmiech na twarzy i zapewnia dobry humor przez cały dzień. Na szczęście przygotowanie owoców zajmuje tylko chwilkę. Pokrójcie je i skropcie sokiem z cytryny, a do ciasta na kruszonkę dodajcie cynamon. Owoce przykryte owsianą kruszonką najlepiej smakują na ciepło, z małym dodatkiem naturalnego jogurtu. 

Sprawdź przepis na owoce pod owsiano-migdałową kruszoną >>

Zdjęcie pierogów ze śliwkami z dodatkiem śmietany na białym talerzu.

Pierogi ze śliwkami

To idealna propozycja dla tradycjonalistów, którzy śliwki wolą na słodko. Świeżo ugotowane pierogi, podane z kleksem śmietany i chmurką cukru wokół, skutecznie poprawiają nastrój. Gwarantujemy, że będą smakowały nawet największym niejadkom! Pamiętajcie, że bardzo istotne jest mocne zlepienie brzegów, aby pierogi się nie porozklejały w trakcie gotowania! Dla pewności możecie do sklejania użyć widelca.

Zobacz przepis na pierogi ze śliwkami >>

Zdjęcie gotowego czatneja śliwkowego z figami, rodzynkami i migdałami

Czatnej śliwkowo-figowo-rodzynkowo-migdałowy

To proste danie idealnie sprawdzi się jako przystawka lub dodatek do mięs. Swój głęboki smak zawdzięcza wytrawnemu porto, a charakter dodatkowi imbiru i cynamonu. Czatnej śliwkowo-figowo-rodzynkowo-migdałowy to doskonały sposób, aby zabłysnąć przed najbliższymi wyjątkowymi umiejętnościami kulinarnymi – jest prosty i pyszny, a jednocześnie robi duże wrażenie!

Wypróbuj przepis na czatnej śliwkowo-figowo-rodzynkowo-migdałowy >>

Ciasto drożdżowe ze śliwkami (fot. Kasia Bartoszewska-Poneta i Tomek Poneta / Plate of Joy)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

To jeden z klasycznych przepisów na ciasto drożdżowe z wykorzystaniem sezonowych owoców. Smakuje zupełnie jak u babci, przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, a do tego niesamowicie kusi zapachem cynamonu i przyciąga bajecznie maślaną kruszonką. Do jego przygotowania będziecie potrzebować mąki pszennej, drożdży i laski wanilii. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odstawić je na kratkę do wystudzenia. Dacie radę poczekać, aż ostygnie?

Sprawdź przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami >>

Ciasto z rumem (fot. Jessica Nadziejko)

Babka z suszonymi śliwkami

Choć uwielbiamy desery ze świeżymi owocami, tym razem proponujemy przysmak z suszonymi śliwkami. Miękka i pachnąca babka świetnie sprawdzi się zarówno jako deser na wyjątkowe okazje, jak i przekąska na co dzień. Ciasto świetnie smakuje z sosem karmelowym. W rondelku roztopcie masło, dodajcie cukier i gotujcie na małym ogniu, aż się rozpuści – co jakiś czas mieszajcie. Dodajcie śmietankę i gotujcie kilka minut, by masa zgęstniała. Gotowym sosem polejcie przestudzone ciasto. Smacznego!

Zobacz, jak zrobić babkę z suszonymi śliwkami >>

Miska z pieczoną owsianką ze śliwkami, śliwki węgierki (fot. Anna Szewczyk)

Pieczona owsianka ze śliwkami

Szybka, sycąca i prosta w przygotowaniu – owsianka to idealny posiłek na początek dnia. Jeśli dodatkowo ją upieczecie, będzie rozgrzewająca. W tej wersji owsiankę zalejcie mleczkiem kokosowym, posypcie cynamonem i dodajcie pokrojone śliwki. Gdy będzie się zapiekać, wy możecie spokojnie zaparzyć kawę lub herbatę. Taki poranek nie może być zły!

Wypróbuj przepis na pieczoną owsiankę ze śliwkami >>

Sezonowe ciasto ze śliwkami (fot. dinnershow.studio)

Lekki deser ze śliwkami

Przyrządzenie tego deseru nie wymaga wiele wysiłku – to naprawdę prosty i szybki przepis. Podgrzejcie mleko, a następnie wymieszajcie je z mąką, jajkami i masłem. Miksujcie do momentu uzyskania konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego. Na blasze ułóżcie śliwki i zalejcie je masą. Zostanie wam już tylko pieczenie. Pst! Jeśli jesteście wyjątkowymi łasuchami, do ciasta możecie dodać odrobinę cukru.

Sprawdź, jak zrobić lekki deser ze śliwkami >>

Czekoladowe ciasto ze śliwkami w czerwonym winie (fot.

Ciasto z winnymi śliwkami i rozmarynem

Ciasto z winnymi śliwkami podbije serca miłośników czekolady i grzanego wina. Jest miękkie, pięknie pachnie, a do tego zjawiskowo wygląda! Świetnie sprawdzi się na wyjątkową okazję – urodziny lub święta – ale odnajdzie się też podczas weekendowej uczty z najbliższymi. Przed podaniem ciasto udekorujcie dodatkowymi śliwkami. Wiemy, że to nie lada wyzwanie, ale zanim je podacie, zaczekajcie, aż wystygnie! Będzie wtedy dużo smaczniejsze.

Zobacz przepis na ciasto z winnymi śliwkami i rozmarynem >>

Smarowidło śliwkowe z boczkiem według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Ekspresowe smarowidło śliwkowe z boczkiem

Głęboki, wędzony aromat tych powideł podkreśli wszystkie atuty pieczonego i smażonego mięsa. Odnajdą się też świetnie w roli przystawki – wystarczy, że dodacie do nich pełnoziarniste krakersy lub warzywne czipsy. Smarowidło jest pyszne i proste, a do tego szybkie w przygotowaniu! Zrobicie je w zaledwie pół godziny.

Wypróbuj przepis na ekspresowe smarowidło śliwkowe z boczkiem >>

Powidła śliwkowe (fot. Marianna Medyńska)

Tradycyjne powidła śliwkowe

Oto klasyczne powidła śliwkowe – intensywne i gęste, jak te wyjęte ze spiżarni babci. W tym przepisie wykorzystaliśmy tradycyjny sposób na dojrzałe śliwki węgierki, bez dodatku cukru. Pokrójcie śliwki na połówki, włóżcie je do dużego garnka z grubym dnem, a następnie wsypcie sól. Owoce podgrzewajcie pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy śliwki się zagotują, zmniejszcie ogień i smażcie je powoli przez trzy dni – po kilka godzin każdego dnia. Pamiętajcie – powidła powinny być bardzo gęste, maziste i ciemnopurpurowe.

Sprawdź przepis na tradycyjne powidła śliwkowe >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk