Kukbuk
Kukbuk
Pavlova z kremem cytrynowym i ze śliwkami (fot. Maciej Niemojewski)

Pavlova z kremem cytrynowym i ze śliwkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut + czas suszenia bezy
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Beza:
białko jajka "zerówki"
180 ml
sól
szczypta
drobny cukier
300 g
Śliwki:
ulubione śliwki
400 g
cukier
75 g
woda
150 ml
laska wanilii
1 sztuka
anyż
1 gwiazdka
porto lub likier karmelowy
40 ml
Krem cytrynowy:
śmietanka 30%
150 ml
mascarpone
250 g
cukier puder
20 g
cytryna
1 sztuka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Wlewamy je do misy miksera i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier – łyżka po łyżce. Masę ucieramy, aż pod palcami nie będziemy czuć grudek cukru.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Masę bezową wykładamy na papier do pieczenia – w obrębie odrysowanego na nim okręgu o średnicy 20 centymetrów. Formujemy bezę w dowolny kształt i wstawiamy do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 60 minut – po tym czasie piekarnik wyłączamy, ale pozostawiamy ją w środku. Po upływie 30 minut uchylamy drzwiczki piekarnika. Bezę wyjmujemy dopiero, gdy całkowicie się wystudzi (najlepiej zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na całą noc).

krok 3

Śliwki myjemy, osuszamy, rozkrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Owoce wrzucamy do małego garnka, wsypujemy cukier, wlewamy wodę, wrzucamy laskę wanilii i gwiazdkę anyżu. Na koniec dodajemy porto lub likier, mieszamy i gotujemy owoce na małym ogniu. Gdy śliwki zmiękną wyjmujemy je na oddzielny talerz i odstawiamy do wystudzenia. Pozostały płyn redukujemy, by powstał gęsty sos do polania bezy. Studzimy.

krok 4

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z mascarpone, cukrem pudrem, sokiem i ze skórką z cytryny na gęsty krem.

krok 5

Na wystudzoną bezę wykładamy cały krem cytrynowy. Wierzch dekorujemy ugotowanymi śliwkami i polewamy anyżowym syropem. Bezę podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk