Kukbuk
Kukbuk
Migdałowe galettes ze śliwkami (fot. Maciej Niemojewski)

Migdałowe galettes ze śliwkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut + czas pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Ciasto:
mąka pszenna
160 g
mąka migdałowa
30 g
sól
½ łyżeczki
drobny brązowy cukier
1 łyżeczka
zimne masło
115 g
lodowata woda
60 ml
Nadzienie:
ulubione śliwki
300 g
drobny brązowy cukier
20 g
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
suszony imbir
½ łyżeczki
mąka kukurydziana
1 łyżka
bułka tarta
1 łyżka
mąka migdałowa
2 łyżki
jajko „zerówka”
1 sztuka
cukier demerara
30 g
migdały w płatkach
20 g
lody waniliowe
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, sól, brązowy cukier i wrzucamy pokrojone w kostkę
masło. Szybko rozcieramy między palcami, tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Stopniowo
wlewamy bardzo zimną wodę i szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i
wkładamy do lodówki na 30 minut.

krok 2

Śliwki myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski,
dodajemy brązowy cukier, ekstrakt waniliowy, imbir i mąkę kukurydzianą. Mieszamy i odstawiamy.

krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o grubości 3-4
milimetrów. Na środku rozsypujemy mieszankę bułki tartej i mąki migdałowej – rozprowadzamy ją
tak, aby dookoła ciasta został 3-centymetrowy margines. Na mieszance rozkładamy śliwki. Brzegi
ciasta zawijamy do góry, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem demerara i
migdałami. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Gotowe wyjmujemy i lekko studzimy na
kratce. Podajemy z gałką lodów waniliowych.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk