![Migdałowe galettes ze śliwkami (fot. Maciej Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Jb1wsND3xycCcMWHZi_gSqXLRL6wt3JmGouuDzr7Vqg/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDgtMTgv/JUM1JTlCbGl3a2Ey/NjAwLmpwZw.jpg)
Migdałowe galettes ze śliwkami
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
- Ciasto:
- mąka pszenna
- 160 g
- mąka migdałowa
- 30 g
- sól
- ½ łyżeczki
- drobny brązowy cukier
- 1 łyżeczka
- zimne masło
- 115 g
- lodowata woda
- 60 ml
- Nadzienie:
- ulubione śliwki
- 300 g
- drobny brązowy cukier
- 20 g
- ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka
- suszony imbir
- ½ łyżeczki
- mąka kukurydziana
- 1 łyżka
- bułka tarta
- 1 łyżka
- mąka migdałowa
- 2 łyżki
- jajko „zerówka”
- 1 sztuka
- cukier demerara
- 30 g
- migdały w płatkach
- 20 g
- lody waniliowe
- do podania