Kukbuk
Kukbuk
Powidła śliwkowe (fot. Marianna Medyńska)

Tradycyjne powidła śliwkowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut przygotowanie + kilka godzin smażenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: przetwory
śliwki węgierki (bardzo słodkie, dojrzałe)
2 i 1/2 kg
sól
1 łyżka

Przepis i zdjęcia: Marianna Medyńska / Coutellerie.pl

krok 1

Śliwki kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Owoce wkładamy do dużego garnka z grubym dnem, wsypujemy sól.

krok 2

Podgrzewamy pod przykryciem na średnim ogniu. Kiedy śliwki się zagotują, zmniejszamy ogień i smażymy je powoli przez trzy dni – po kilka godzin każdego dnia. Bardzo często mieszamy. Powidła powinny być bardzo gęste, maziste i ciemnopurpurowe.

Więcej przepisów na przetwory:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk