Kukbuk
Kukbuk
Tarta ze śliwkami, z budyniem i bezą włoską (fot. Maciej Niemojewski)

Tarta ze śliwkami, z budyniem i bezą włoską

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut + czas suszenia bezy
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Spód:
mąka pszenna
260 g
drobny cukier
50 g
sól
½ łyżeczki
zimne masło
130 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
pasta waniliowa
1 łyżeczka
Budyń:
pełnotłuste mleko
500 ml
drobny cukier trzcinowy
40 g
pasta waniliowa
1 łyżeczka
mąka ziemniaczana
2 łyżki
żółtko jajka „zerówki”
3 sztuki
skórka z cytryny
z 1 sztuki
masło
20 g
Śliwki:
śliwka węgierka
400 g
cukier
20 g
cynamon
1 łyżeczka
cytryna
1 sztuka
Beza włoska:
drobny cukier
250 g
woda
80 ml
białko jajka „zerówki”
150 g (5 sztuk)
sól
szczypta

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło, jajko i
pastę waniliową. Szybko zagniatamy, tylko do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na arkusz
papieru do pieczenia, przykrywamy je drugim arkuszem i wałkujemy na placek o grubości 5-7
milimetrów. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

krok 2

Przygotowujemy budyń. Do garnka z grubym dnem wlewamy 400 mililitrów mleka, wsypujemy
cukier i dodajemy pastę z wanilii. Wstawiamy na mały ogień. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z
pozostałym mlekiem, żółtkami i ze skórką z cytryny. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i
energicznie mieszamy. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy masło i zdejmujemy z ognia. Po chwili
przykrywamy garnek folią i odstawiamy budyń do całkowitego wystudzenia.

krok 3

Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy 22 centymetrów. Brzegi lekko
dociskamy, ostrym nożem ścinamy nadmiar ciasta wystającego poza krawędź, a spód nakłuwamy.
Wstawiamy formę do lodówki na 10 minut.

krok 4

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Na schłodzony spód kładziemy arkusz papieru do
pieczenia i dociążamy go kulkami ceramicznymi lub fasolą. Formę wstawiamy do piekarnika na 12
minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy dalej, przez 10-15 minut. Wyjmujemy i
studzimy.

krok 5

Śliwki myjemy, osuszamy, rozkrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Wrzucamy do miski,
zasypujemy cukrem, cynamonem, skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

krok 6

Z cukru i wody robimy syrop cukrowy. Najpierw składniki podgrzewamy na średnim ogniu, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Następnie zwiększamy moc i gotujemy syrop, aż osiągnie temperaturę
120 stopni. W tym czasie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Gdy syrop jest gotowy,
małym strumieniem wlewamy go do białek – nie przerywając ubijania bezy. Ubijamy ją, aż się
przestudzi, ale nie będzie zupełnie zimna.

krok 7

Na schłodzony spód wylewamy budyń, na nim kładziemy śliwki odsączone z nadmiaru soku. Na
owoce nakładamy jeszcze ciepłą bezę, którą formujemy w dowolne kształty. Tuż przed podaniem
bezę lekko opalamy za pomocą palnika cukierniczego.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk