Kukbuk
Kukbuk
Klasyczne ucierane ciasto ze śliwkami z cukrem pudrem (fot. Maciej Niemojewski)

Klasyczne ucierane ciasto ze śliwkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
śliwki
400 g
masło
100 g
drobny cukier
100 g
jajko „zerówka”
3 sztuki
mąka pszenna
180 g
sól
szczypta
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona
½ łyżeczki
cytryna
1 sztuka
brązowy cukier
20 g
cukier puder
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Śliwki myjemy, osuszamy, rozkrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Odstawiamy owoce na bok.

krok 2

Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijamy do niej po 1 jajku – mieszamy
tylko do połączenia się składników.

krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Cytrynę sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

krok 4

Do mokrych składników wsypujemy suche, wlewamy sok z cytryny i dodajemy skórkę
cytrynową. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników.

krok 5

Dno tortownicy o średnicy 21 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto
przekładamy do formy, na wierzchu rozkładamy przygotowane owoce. Lekko je dociskamy i
posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 45-55 minut. Sprawdzamy
patyczkiem stan wypieku – jeśli patyczek jest suchy, wyjmujemy formę z piekarnika i lekko studzimy
ciasto na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk