Kukbuk
Kukbuk
wegańskie bezglutenowe ciasto czekoladowe Alicja Rokicka Wegan nerd

Ciasto czekoladowe – przepisy na niebanalny deser

Idealnie wilgotne, intensywne w smaku, po prostu pyszne! Ciasto czekoladowe to jeden z naszych ulubionych deserów. Trudno mu się oprzeć, zwłaszcza że może występować w wielu różnych wersjach. Sprawdźcie nasze przepisy na ciasto czekoladowe!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Alicja Rokicka 

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Bez względu na okazję – czy to urodziny, święta, czy zwykła ochota na coś słodkiego – dobrze upieczone ciasto czekoladowe zawsze jest strzałem w dziesiątkę. Wystarczy zaledwie kilka składników i gotowe. Sekret idealnego wypieku tkwi w dobrej jakości czekoladzie – najlepiej wybrać taką, która w składzie ma minimum 60% kakao – odpowiednich proporcjach składników i właściwej technice pieczenia.

Z czym podawać ciasto czekoladowe? Ciasto czekoladowe smakuje wyśmienicie solo, ale można je podkręcić dodatkami: polewą czekoladową albo kremem na bazie śmietany. Do tego koniecznie świeże sezonowe owoce. A dla łasuchów – lody waniliowe! Wybraliśmy najlepsze przepisy na ciasto czekoladowe – oto one.

Ciasto czekoladowe z całymi gruszkami

Ależ widowiskowe ciasto! Gruszki zatopione w całości w delikatnej czekoladowej masie, a jakby tego było mało, na dokładkę polewa czekoladowa. Co najlepsze, owoce przed włożeniem do ciasta zanurzamy w syropie z dodatkiem herbaty earl grey.

To jedno z tych ciast, które mogą z powodzeniem zastąpić tort, pamiętajcie tylko, by każdy gość załapał się na kawałek gruszki!

Sprawdź przepis na ciasto czekoladowe z całymi gruszkami >>

Ciasto potrójnie czekoladowe

Tort dla miłośników czekolady w każdej odsłonie. Mamy tu aż trzy różne rodzaje czekolady: gorzką, mleczną i białą.

Użycie różnych czekolad sprawi, że ciasto będzie świetnie wyglądać, a do tego smak z pewnością stanie się ciekawszy, niż gdyby zdecydować się tylko na jeden rodzaj. Pyszne!

Sprawdź przepis na ciasto potrójnie czekoladowe >>

Jak zrobić wegańskie Brownie z kremem, przepisy na wegańskie ciasta, ciasta MUUS (fot. Paulina Czyżewska)

Wegańskie ciasto czekoladowe z kremem

Bardzo lubimy podawać proste ciasto czekoladowe właśnie w ten sposób, z solidną czapą kremu na wierzchu. Bazą jest wegańskie brownie, a ponieważ spód ma intensywnie czekoladowy smak, jadalną dekoracją niech będą krem owocowy i sezonowe owoce.

Śmietanka roślinna ubita z cukrem pudrem i pulpą mango sprawdzi się doskonale!

Sprawdź przepis na wegańskie ciasto czekoladowe z kremem >>

Jak zrobić ciasto czekoladowe? Sprawdźcie nasze przepisy!

Tort czekoladowy

Ten tort to tzw. ganache cake, czyli ciasto z delikatnym musem czekoladowym. Do przygotowania ganache’u używamy czekolady gorzkiej i mlecznej, aby masa nie była zbyt słodka.

Ciasto z kolei nasączamy wiśniówką lub sokiem wiśniowym, dodajemy także konfiturę wiśniową, by zbalansować smak. 

Sprawdź przepis na tort czekoladowy >>

wegańskie bezglutenowe ciasto czekoladowe Alicja Rokicka Wegan nerd

Bezglutenowe ciasto czekoladowe

Przepis na ciasto czekoladowe można bez problemu zaadaptować na potrzeby osób na diecie bezglutenowej. Bazą tego brownie są banany i mąka jaglana.

Aby ciasto nie było zbyt mdłe, orzeźwiamy je sokiem z cytryny lub pomarańczy. Do kawy będzie jak znalazł.

Sprawdź przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe >>

Włoska szkoła gotowania Cristiny Catese – ciasta z owocami. Przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretti (fot. Maciej Niemojewski)

Ciasto czekoladowe z gruszkami i ciasteczkami amaretti

Wyobraźcie to sobie tylko – czekolada, gruszki i ciasteczka amaretti. Czyż nie brzmi jak idealne połączenie? Ciasto przygotujecie bardzo szybko, ponieważ przepis jest prosty, a wrzucone do środka kawałki amaretti będą przyjemną niespodzianką.

Gruszki pokrójcie na podłużne paski, by oprócz smakowego uzyskać również efekt wizualny. 

Sprawdź przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami i ciasteczkami amaretti >>

Przepisy na ciasto czekoladowe - te są najlepsze!

Przepis na kawowe brownie. Jak zrobić brownie o smaku kawy. Najlepsze przepisy na desery (fot. Maciek Niemojewski)

Kawowe brownie

Brownie ma dwie główne zalety. Po pierwsze, jest fantastycznie proste i szybkie do zrobienia. Poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący amator pieczenia. Po drugie, ma niepowtarzalną teksturę.

Z zewnątrz delikatnie chrupie, a w środku jest wilgotne i lekko ciągnące. My lubimy dodać do masy kawę – w końcu idealnie pasuje do czekolady.

Sprawdź przepis na kawowe brownie >>

Tort czekoladowy z owocami 

Ach, takie torty są najlepsze! Z solidną porcją kremu i ze świeżymi sezonowymi owocami dla przełamania smaku. Do ciasta dodajemy piwo typu porter, które nadaje czekoladzie intensywność, używamy go także w polewie.

Krem to połączenie śmietanki, mascarpone i czekolady – jest aksamitny i po prostu wspaniały.

Sprawdź przepis na tort czekoladowy z owocami >>

Słodycze bez białego cukru. Brownie z musem czekoladowym (fot. Maciek Niemojewski)

Brownie z musem czekoladowym 

Kto powiedział, że brownie musi być płaskim ciastem bez dodatków? My lubimy jego różne wersje, a ta z musem czekoladowym jest prawie jak tort.

Na upieczone i wystudzone ciasto wylejcie mus, a całość udekorujcie polewą czekoladową. To brownie czekoladowe do sześcianu!

Sprawdź przepis na brownie z musem czekoladowym >>

Najlepsze ciasto czekoladowe - to domowej roboty!

Tarta czekoladowa z płatkami soli

Czekolada lubi się z solą. Sól podkreśla słodycz w deserach i nadaje im ciekawszy, głębszy smak. Kruche ciasto łączymy w tym przepisie z kremem czekoladowym, a całość posypujemy solą.

Polecamy używać do wypieków soli w płatkach – nieregularne, lekko chrupiące kawałki przyjemnie zaskakują podczas jedzenia. 

Sprawdź przepis na tartę czekoladową z płatkami soli >>

Wegański tort czekoladowy 

Wyobrażacie sobie urodziny bez tortu? My też nie! A najlepszy do świętowania jest tort czekoladowy. Blaty biszkoptu przekładamy kremem, ale to nie wszystko, ponieważ dodajemy jeszcze konfiturę wiśniową.

Do dekoracji najlepsze będą sezonowe owoce. Jeśli akurat ich nie macie, a bardzo tęsknicie za latem, możecie użyć owoców mrożonych: malin, truskawek czy porzeczek.

Sprawdź przepis na wegański tort czekoladowy >>

Wege Wielkanoc. Marmurkowa babka czekoladowo-pomarańczowa (fot. Maciek Niemojewski)

Babka czekoladowo-pomarańczowa

Ciasto czekoladowe nie zawsze musi oznaczać ciasto z kremem. W naszym przepisie połączyliśmy dwa wspaniałe smaki, czekoladowy i pomarańczowy.

Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową i orzechami. Babka jest szybka do zrobienia, więc to idealna propozycja na weekend. 

Sprawdź przepis na babkę czekoladowo-pomarańczową >>

Brownie ze śliwkami 

Do tego ciasta używamy czekolady gorzkiej 70% – ma być intensywnie czekoladowo! Co dobrze pasuje do takiego brownie? Dorzuciliśmy nieco suszonych śliwek i orzechy laskowe.

Aż się prosi, by ukroić kawałek i zrobić sobie do tego filiżankę kawy. Przetestujcie ten przepis, bo jest wart uwagi!

Sprawdź przepis na brownie ze śliwkami >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk