Kukbuk
Kukbuk
Tort czekoladowy - Festiwal 5 smaków (fot. Maciek Niemojewski)

Tort czekoladowy (ganache cake)

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia ciasta i chłodzenia musu
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Ganache z gorzkiej czekolady:
gorzka czekolada
250 g
śmietanka 30%
350 ml
Ganache z mlecznej czekolady:
mleczna czekolada
150 g
śmietanka 30%
100 ml
Ciasto czekoladowe:
gorzka czekolada
100 g
mleko
60 ml
masło
100 g
cukier puder
80 g
jajko "zerówka"
3 sztuki
jogurt naturalny
70 ml
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna
1 łyżeczka
sól
1/2 łyżeczki
mąka pszenna
130 g
soda oczyszczona
1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
kakao
2 łyżki
do nasączenia:
likier wiśniowy lub wódka wiśniowa
50 ml
woda
50 ml
dodatkowo:
konfitura wiśniowa
1 słoiczek

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Joanna Sidor i Marcin Lewandowski

krok 1

Przygotowujemy ganache. Do jednej miski wkładamy połamaną gorzką czekoladę, do drugiej mleczną. W garnku podgrzewamy najpierw 350 mililitrów śmietanki i zalewamy nią gorzką czekoladę. Następnie podgrzewamy 100 mililitrów śmietanki i wlewamy ją do mlecznej czekolady. Mieszamy, aż obie czekolady dobrze się rozpuszczą, lekko studzimy i wstawiamy miseczki do lodówki na całą noc. Następnego dnia przy użyciu miksera ubijamy czekoladowe kremy na puszyste masy.

krok 2

Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Mleko podgrzewamy i zalewamy nim czekoladę. Odstawiamy na minutę, następnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiamy.

krok 3

W dużej misce ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do ubitego masła dodajemy stopniowo po żółtku – cały czas miksujemy. Następnie wlewamy jogurt naturalny, ekstrakt waniliowy i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Mieszamy. W oddzielnym naczyniu białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę.

krok 4

Do masy maślanej przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i kakao. Składniki dokładnie łączymy przy użyciu miksera lub drewnianej łyżki. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy (18 centymetrów) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 40 minut. Gotowe odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

krok 5

W oddzielnej miseczce łączymy składniki mieszanki do nasączenia. Ciasto rozkrawamy na trzy blaty. Pierwszy polewamy ponczem, smarujemy połową konfitury z wiśni i jedną trzecią porcji kremu z gorzkiej czekolady. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy, smarujemy pozostałą konfiturą i całym kremem z mlecznej czekolady. Na wierzchu układamy trzecią warstwę ciasta, nasączamy ją i smarujemy cały tort pozostałym ganache’em z ciemnej czekolady. Ciasto chłodzimy jeszcze przez 2-3 godziny, aby smaki dobrze się połączyły. Tort wyjmujemy z lodówki 30 minut przed podaniem.

Danie jest inspirowane potrawą z filmu „To nie przepis mojej matki”, który można zobaczyć w ramach czternastej edycji Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków.  KUKBUK.pl ma przyjemność patronować sekcji „Kino ze smakiem”.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk