Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić wegańskie Brownie z kremem, przepisy na wegańskie ciasta, ciasta MUUS (fot. Paulina Czyżewska)

Wegańskie ciasto czekoladowe z kremem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: przygotowanie: 30 minut, pieczenie: 35 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
Wegańskie brownie:
siemię lniane
2 łyżki
gorzka czekolada
200 g
olej kokosowy
80 g
cukier
1 szklanka
mąka pszenna
120 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
kakao
25 g
sól
szczypta
Krem mango na bazie wegańskiej śmietanki:
wielofunkcyjna śmietanka roślinna 31%
½ l
cukier puder
według uznania
pulpa mango
60 ml
Do dekoracji:
sezonowe owoce
według uznania

Przepisy i przygotowanie: Cukiernia Muus


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by napęczniało. W kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną na kawałki czekoladę. Olej kokosowy i cukier łączymy, dodajemy namoczone siemię lniane i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.

krok 2

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, kakao i solą do mokrej masy, a następnie dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do formy o średnicy 20 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu studzimy brownie.

krok 3

Śmietanę roślinną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie mieszamy szpatułką z pulpą mango. Masę wykładamy na ostudzone brownie. Dekorujemy sezonowymi owocami.

Dziękujemy Cukierni Muus za przygotowanie ciast i tortów do sesji.

Więcej wegańskich przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk