Kukbuk
Kukbuk

Kawowe brownie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
gorzka czekolada
300 g
masło
250 ml
mocne espresso
50 ml
jajko "zerówka"
2 sztuki
cukier trzcinowy
200 g
mąka pszenna
140 g
sól
szczypta
wisnie w syropie
100 g
prażone ziarna kawy
50 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.

krok 2

krok 2 Czekoladę, masło i espresso podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż składniki całkowicie się rozpuszczą.

krok 3

W miseczce ucieramy jajka, żółtka i cukier – przelewamy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy przesianą mąkę i sól. Do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy, wierzch wyrównujemy, posypujemy odsączonymi z zalewy wiśniami i prażonymi ziarnami kawy.

krok 4

Brownie wstawiamy do piekarnika na 28-30 minut. Ciasto będzie chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Jeśli wolisz, żeby było bardziej suche, zostaw je w piekarniku 5-7 minut dłużej. Po upieczeniu brownie lekko studzimy. Podajemy z ulubionymi lodami lub dodatkową polewą czekoladową.

Logo marki Nivona

Przepis powstał we współpracy z marką Nivona.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka