Kukbuk
Kukbuk

Urodzinowy wegański tort czekoladowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: przygotowanie: 60 minut, chłodzenie: 2 h, pieczenie : 40 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
mleko sojowe
1½ szklanki
ocet jabłkowy
2 łyżeczki
olej
½ szklanki
pasta waniliowa
1½ łyżeczki
mąka
2 szklanki
kakao
4 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona
1 łyżeczka
cukier
1 szklanka
Mus czekoladowy:
czekolada
100 g
wielofunkcyjna śmietanka roślinna 31%
750 ml
cukier puder
według uznania
Dodatkowo:
konfitura wiśniowa
200 g
Do dekoracji:
wielofunkcyjna śmietanka roślinna
100 ml
czekolada
100 g
sezonowe owoce
według uznania

Przepisy i przygotowanie: Cukiernia Muus


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

W miseczce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na 3-4 minuty. Dodajemy olej i pastę waniliową i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, na koniec dodajemy cukier – mieszamy. Łączymy suche składniki z mlekiem sojowym, mieszając szpatułką lub rózgą. Tortownicę o średnicy 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.

krok 2

Robimy mus czekoladowy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a śmietanę roślinną ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy do niej ostudzoną czekoladę i delikatnie mieszamy szpatułką. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 równe części. Przekładamy musem czekoladowym, a następnie konfiturą wiśniową w rancie cukierniczym albo tortownicy. Chłodzimy w lodówce około 2 godzin. Wyjmujemy z rantu (albo tortownicy), wcześniej rozgrzawszy go palnikiem.

krok 3

Przygotowujemy ganache do dekoracji. Podgrzewamy śmietankę. Zdejmujemy ją z palnika, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści, a następnie czekamy, aż ostygnie. Oblewamy tort ganache’em – nie zużywamy całej polewy, części użyjemy do zrobienia dekoracyjnych czekoladowych skrętów.

krok 4

Resztę czekolady wylewamy na schłodzoną płaską powierzchnię – najlepiej marmur. Czekamy, aż czekolada zastygnie, a następnie skrobaczką, pod kątem, robimy dekoracyjne skręty. Przed podaniem tort dekorujemy sezonowymi owocami i czekoladowymi skrętami.

Dziękujemy Cukierni Muus za przygotowanie ciast i tortów do sesji.

Koszyk