Kukbuk
Kukbuk
Włoska szkoła gotowania Cristiny Catese – ciasta z owocami. Przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretti (fot. Maciej Niemojewski)

Ciasto czekoladowe z gruszkami i ciasteczkami amaretti

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
gorzka czekolada
35 g
mleko
100 ml
niesłodzone kakao w proszku
35 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
cukier
100 g
masło
50 g + do natłuszczenia formy
mąka typu 00
170 g + do posypania
proszek do pieczenia
15 g
ciasteczka amaretti
60 g
gruszka
300 g

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Filip Sadowski


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Czekoladę siekamy, wrzucamy do rondla i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy, aż się roztopi. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy – upewniamy się, że nie powstały grudki. Masę odstawiamy do ostygnięcia.

krok 2

Jajka i cukier ubijamy trzepaczką na pienistą masę. Dodajemy lekko roztopione masło i kontynuujemy ubijanie, a następnie wlewamy mieszankę czekolady z mlekiem. Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy łyżką. Dorzucamy posiekane ciasteczka amaretti i połowę gruszek – obranych i pokrojonych na małe kawałki.

krok 3

Formę o średnicy 22 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wlewamy do niej masę i wykładamy na nią pozostałe gruszki pokrojone w grube plastry. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Przepis pochodzi z artykułu Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami, który możesz zobaczyć tutaj >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk