Kukbuk
Kukbuk

Tarta czekoladowa z płatkami soli

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 80 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Krem czekoladowy:
gorzka czekolada
400 g
śmietanka 36%
200 g
masło
200 g
Kruche ciasto:
mąka pszenna
170 g
kakao
35 g
masło
120 g
cukier puder
60 g
zimna woda
1 łyżka
Dodatkowo:
płatki soli
do posypania

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Anna Jezierska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Zaczynamy od przygotowania kremu. Czekoladę kroimy na drobne kawałki i przekładamy do miski. W garnuszku podgrzewamy śmietankę i masło, gorącą mieszanką zalewamy czekoladę. Zostawiamy na 2-3 minuty, następnie dokładnie mieszamy, by uzyskać gładką masę. Krem odstawiamy do lekkiego stężenia na mniej więcej godzinę, w tym czasie mieszamy masę 2-3 razy łopatką.

kork 2

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w misce (możemy to zrobić także w malakserze). Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim dno i boki formy o średnicy 25 centymetrów. Spód nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

kork 3

Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, do wypieczenia spodu. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

krok 4

Tartę smarujemy zgęstniałym kremem i posypujemy płatkami soli. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce i wyciągamy co najmniej 20-30 minut przed spożyciem, by krem zdążył zmięknąć.

Materiał powstał we współpracy z marką SIEMENS.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk