Kukbuk
Kukbuk

Trzywarstwowe ciasto czekoladowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
spód
ciasteczka czekoladowe
150 g
miękkie masło
75 g
warstwa 1
żelatyna w listkach
3 sztuki (5 g)
gorzka czekolad
150 g
śmietanka 30%
100 g
pojedyncze espresso
30 g
śmietanka 36%
160 g
warstwa 2
żelatyna w listkach
3 sztuki (5 g)
mleczna czekolada
150 g
śmietanka 30%
120 g
śmietanka 36%
160 g
warstwa 3
żelatyna w listkach
3 sztuki (5 g)
biała czekolada
150 g
śmietanka 30%
120 g
śmietanka 36%
160 g

Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Ciasteczka blendujemy z masłem na jednolitą masę. Wylepiamy nią tortownicę (o średnicy około 22 centymetrów) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Chłodzimy.

krok 2

Przygotowujemy warstwy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (około 5 minut). W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką 30% i z espresso. Dodajemy odsączoną żelatynę, studzimy. Śmietankę 36% ubijamy. Dodajemy do niej czekoladę i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Gotowy mus przekładamy do tortownicy i wkładamy do lodówki, by stężał.

krok 3

W ten sam sposób przygotowujemy warstwy z mleczną i białą czekoladą.

krok 4

Gotowe ciasto chłodzimy minimum 4 godziny w lodówce.

Materiał powstał we współpracy z marką SIEMENS.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk