Kukbuk
Kukbuk
Stir fry ze szparagami

Azjatyckie makarony – przepisy na szybki i smaczny obiad

Ostre, kwaśne, słodkie, umamiczne – kochamy azjatyckie kluchy! W większości przypadków wystarczy zaledwie kilka składników i szybki obiad gotowy. Nasze pomysły z łatwością zastosujecie w domowych warunkach. Wybraliśmy najlepsze przepisy na azjatyckie makarony!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Aromatyczne i sycące – takie właśnie są dania inspirowane kuchniami azjatyckimi. Dzięki bogactwu przypraw, świeżych warzyw i różnorodnym sosom możemy w kilka minut stworzyć potrawę pełną smaku. Proponujemy wam zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie – wszystkie pyszne!

Jakie makarony są najpopularniejsze w kuchniach azjatyckich?

Zanim jednak przejdziemy do konkretnych dań, warto przypomnieć sobie rodzaje azjatyckich makaronów. Najczęściej używany jest makaron ryżowy, delikatny, lekki, świetny do potraw smażonych i zup. Bardzo lubimy także klasyczny makaron jajeczny, elastyczny, idealny do smażonych dań w stylu chińskim. Fani nieco grubszych klusek mogą śmiało sięgać po makaron udon – jest idealnie sprężysty i dobrze pasuje nie tylko do zup, ale i gęstych sosów. Warto także mieć w swojej kuchni makaron soba. Te japońskie kluski z mąki gryczanej charakteryzują się delikatnym orzechowym posmakiem, który w wielu daniach jest doskonałą kropką nad i.

Każdy z tych makaronów jest nieco inny, dlatego warto eksperymentować i dopasowywać je do swoich preferencji smakowych.

Jak używać azjatyckich makaronów w kuchni?

Kuchnie azjatyckie znają mnóstwo wariantów potraw z makaronem. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z orientalnymi smakami, postawcie na dania smażone typu stir fry. Makaron smażony z warzywami, mięsem lub tofu zasmakuje każdemu. Wystarczy kilka minut na woku lub zwykłej patelni, ulubiony sos (na przykład sojowy, ostrygowy lub teriyaki) i aromatyczne dodatki, jak imbir czy czosnek.

Azjatyckie makarony świetnie sprawdzają się także w różnego rodzaju zupach, od bogatego w smaku ramenu po lekkie buliony z makaronem ryżowym. W połączeniu z aromatycznym wywarem, warzywami i dodatkami takimi jak jajko, grzyby czy mięso tworzą sycący i pełnowartościowy posiłek. W naszym tekście nie znajdziecie jednak przepisów na zupy – tym razem zaznaczamy to tylko jako opcję, a skupiamy się na nieco innych daniach.

Chłodne makarony, na przykład soba lub ryżowy, świetnie nadają się do lekkich i odświeżających sałatek. Wystarczy dodać warzywa, orzechy, świeże zioła i lekki sos na bazie sosu sojowego, limonki i oleju sezamowego, by stworzyć orzeźwiające danie idealne na letnie dni.

Azjatyckich makaronów można używać także w kuchni fusion, łączyć je z nietypowymi składnikami i eksperymentować ze smakami. Połączenie makaronu udon z europejskimi sosami czy makaronu ryżowego z pikantnymi dodatkami w stylu meksykańskim może zaowocować nowymi kulinarnymi odkryciami.

Sprawdźcie nasze przepisy na makarony w azjatyckim stylu!

Hot oil noodles, czyli makaron z gorącym olejem 

Zaledwie kilka składników – makaron, pak choi, dymka, chili – tworzy niezwykłe danie. Stosujemy bowiem pewien trik. Gotowy makaron zalewamy gorącym olejem.

To dobrze znana w Azji technika, która spowoduje, że smaki będą jeszcze intensywniejsze i doskonale się połączą. Makaron ryżowy możemy zastąpić makaronem ramen lub soba.

Sprawdź przepis na hot oil noodles, czyli makaron z gorącym olejem >>

Hot dry noodles, czyli makaron z sosem sojowym, pastą sezamową i zha cai

Zha cai to tradycyjny składnik kuchni syczuańskiej. Kiszone łodygi musztardowca dostaniecie w sklepach z produktami azjatyckimi. Jeśli jednak nie chcecie ich używać, możecie dodać do tego dania nieco kiszonej kapusty.

Polecamy jednak eksperymentować ze smakami i próbować oryginalnych produktów – kto wie, może na stałe zagoszczą w waszym menu?

Sprawdź przepis na hot dry noodles, czyli makaron z sosem sojowym, pastą sezamową i zha cai >>

Dan dan noodles

Sprężysty pszenny makaron występuje w tym przepisie w towarzystwie mielonego mięsa i ostrego sosu. Dodatkiem, który sprawia, że danie staje się wyjątkowe, jest pieprz syczuański.

Nie ma tu miejsca na zamienniki, ponieważ to właśnie ten pieprz wywołuje mrowienie na języku i decyduje o smaku dania. Ten przepis łatwo zweganizować – wystarczy zastąpić mięso roślinnym odpowiednikiem. 

Sprawdź przepis na dan dan noodles >>

Pieczarki z makaronem – kuchnia azjatycka (fot. Jessica Nadziejko)

Makaron z pieczarkami w azjatyckim stylu

Czasami azjatyckie potrawy kojarzą nam się z czymś praco- i czasochłonnym, ale to nie zawsze prawda. W tym przepisie wystarczy zaledwie kilka składników, by zazjatyzować makaron z pieczarkami.

Nieco srirachy, sosu sojowego, imbiru i octu ryżowego w połączeniu z tahini stworzy pyszny sos, w którym zanurzycie noodle. 

Sprawdź przepis na makaron z pieczarkami w azjatyckim stylu >>

Azjatycki makaron? Sprawdźcie nasze pomysły!

Bun bo nam bo

Makaron ryżowy, wołowina i sałata – to podstawowe składniki bun bo nam bo, prostej i pożywnej sałatki. Ma być pikantnie i lekko słodko (stąd dodatek syropu cukrowego), ale też bardzo świeżo.

Właśnie dlatego dodajemy do tego dania sporo ziół – liści pachnotki czy kolendry. Taki makaron dobrze się sprawdza w gorące dni, syci, ale jest nadal dość lekki. 

Sprawdź przepis na bun bo nam bo >>

Stir fry ze szparagami

Makaron stir fry ze szparagami

Stir fry to metoda szybkiej obróbki składników – warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy krótko na dużym ogniu. Dzięki temu są idealnie chrupkie. Połączyliśmy więc tak przygotowane szparagi z makaronem ryżowym i sosem imbirowo-pomarańczowym.

Dobrze sprawdzą się też inne warzywa, jeśli akurat nie mamy pod ręką szparagów.

Sprawdź przepis na makaron stir fry ze szparagami >>

Ram-don (jjapaguri) (fot. Maciek Niemojewski)

Ram-don (jjapaguri)

Danie rodem z filmu „Parasite”. To idealne połączenie kuchni wysokiej i niskiej – mamy tu bowiem wołowinę zestawioną z makaronem chapagetti z torebki.

Dzięki temu jest to potrawa ekspresowa, do przygotowania zaledwie w kilkanaście minut. Koniecznie spróbujcie, bo ten smak może zaskoczyć!

Sprawdź przepis na ram-don (jjapaguri) >>

Smaki Korei: Jajangmyeon. Makaron z pastą chunjang. PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Jajangmyeon – makaron z pastą chunjang

Pasta chunjang powstaje z czarnej fasoli i ma głęboki smak, który doskonale pasuje do makaronu.

Mięso i warzywa z sosem na bazie chunjang to pomysł na szybki, ale efektowny obiad. Wybierzcie makaron ryżowy lub udon – szerszy makaron lepiej „uniesie” gęsty sos z dodatkami.

Sprawdź przepis na jajangmyeon – makaron z pastą chunjang >>

Przepisy na azjatyckie makarony - smaczne i szybkie!

Makaron soba z wasabi, olejem sezamowym i brokułem

Makaron soba ma charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Dlatego tak dobrze pasuje do wszelkich sosów sezamowych. Aby jeszcze bardziej podbić smak dania, posypujemy je uprażonym sezamem.

Do tego zestawienia pasują doskonale brokuły, ale sprawdzą się i inne warzywa, takie jak świeży ogórek czy groszek cukrowy. Jeśli lubicie, możecie też dorzucić krewetki. 

Sprawdź przepis na makaron soba z wasabi, olejem sezamowym i brokułem >>

Egg noodles z sosem z pasty sezamowej i orzeszków arachidowych

Makaron idealnie kojący i komfortowy. Dodatek pasty sezamowej sprawia, że potrawa jest przyjemnie kremowa, a orzeszki dodają chrupkości. Charakterystyczne egg noodles można wymienić na spaghetti – danie będzie równie dobre.

Do tego koniecznie pieprz syczuański i świeża kolendra dla podkręcenia smaku.

Sprawdź przepis na egg noodles z sosem z pasty sezamowej i orzeszków arachidowych >>

Makaron soba z ogórkiem

W Azji popularne jest jedzenie makaronu na zimno. To doskonały sposób na lunch – w upalny dzień lub kiedy zabieramy makaron do pracy czy do szkoły.

W naszej wersji soba jest serwowana ze świeżym ogórkiem i z dressingiem na bazie sosu sojowego, miodu i chili. Jest pikantnie i świeżo, tak lubimy najbardziej!

Sprawdź przepis na makaron soba z ogórkiem >>

Makaron ryżowy smażony z kiszoną kapustą z chili, porem i białą rzepą

Makaron ryżowy z kimchi

Kimchi, czyli fermentowana, pikantna kapusta pekińska, jest wspaniałym dodatkiem do dań. Można przygotować z nim na przykład smażony ryż lub właśnie makaron.

Kimchi proponujemy zrobić samodzielnie, ale jeśli akurat nie macie czasu, możecie użyć gotowego – w Polsce są dostępne oryginalne koreańskie kiszonki, a i rodzime marki często im dorównują. 

Sprawdź przepis na makaron ryżowy z kimchi >>

Pad thai

Pokochał go cały świat, to absolutny klasyk. Jego charakterystyczny słodko-kwaśny smak jest naprawdę uzależniający! Poza tym łatwo można go zaadaptować do tego, na co akurat mamy ochotę, i podać z tofu, kurczakiem czy krewetkami.

Nie zapomnijcie o limonce – kwaśny sok dodaje daniu charakteru i przyjemnie orzeźwia. 

Sprawdź przepis na pad thai >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk