Egg noodles z sosem z pasty sezamowej i orzeszków arachidowych
- Sos:
- orzeszki arachidowe
- 20 g
- pieprz syczuański
- 1 łyżeczka
- czosnek
- 1 ząbek
- tahini
- 2 łyżki
- sos sojowy
- 2 łyżeczki
- cukier
- 2 łyżeczki
- ocet chinkiang
- 1 łyżka
- olej chili
- 2 łyżki
- egg noodles (ewentualnie spaghetti)
- 100 g
- soda oczyszczona
- ¼ łyżeczki
- listki kolendry
- garść
- dymka
- 1 sztuka
Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski
Stylizacja: Beata Hadaś
Zdjęcie: Jakub Stanek
krok 1
Orzeszki siekamy, pieprz rozgniatamy w moździerzu, czosnek bardzo drobno kroimy. Łączymy wszystkie składniki sosu.
krok 2
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem z dodatkiem sody oczyszczonej (będzie bardziej sprężysty). Ugotowane egg noodles wkładamy szczypcami do sosu – woda ociekająca z makaronu powinna go rozcieńczyć. Jeśli sos wciąż jest zbyt gęsty, możemy dodać kilka łyżek wody z gotowania. Posypujemy posiekanymi: kolendrą i dymką.
Przepis pochodzi z wydania Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.
- Kultura i wiedza
Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
- Ludzie i inspiracje
Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.
- Kultura i wiedza
Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.