Kukbuk
Kukbuk

Pad thai z krewetkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
krewetki (surowe)
12 sztuk
jajko "zerówka"
2 sztuki
kiełki fasoli mung
2 szklanki
szalotka
1 sztuka
orzeszki ziemne (prażone, nieslolone)
2/3 szklanki
olej roślinny
do smażenia
cytryna lub limonka
1 sztuka
cebula dymka
według uznania
makaron ryżowy
150 g
sos:
sos rybny
4 łyżki
cukier palmowy
4 łyżki
pasta tamaryndowa
3 łyżki
chili w płatkach
według uznania
pasta krewetkowa

Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Ania Górecka


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Jeśli mamy tamaryndowiec z pestkami, to namaczamy go w gorącej wodzie i rozdrabniamy widelcem, po czym przecieramy przez sito. Makaron namaczamy w zimnej wodzie przez 30 minut. 

krok 2

Mieszamy wszystkie składniki sosu do uzyskania słodko-kwaśno-słonego, zrównoważonego smaku, w razie potrzeby dodając nieco więcej któregoś ze składników. Siekamy szalotkę, rozdrabniamy orzeszki, kroimy zieloną cebulkę.

krok 3

Rozbijamy jajka w misce, dodajemy szczyptę soli. Smażymy na rozgrzanym oleju jak omlet, odkładamy na talerz. 

krok 4

Krewetki obieramy, nacinamy grzbiet i usuwamy z nich jelito. Osuszamy papierowym ręcznikiem, smażymy na odrobinie mocno rozgrzanego oleju i odkładamy na talerz.

krok 5

Posiekaną szalotkę smażymy na oleju, wlewamy część sosu, dodajemy odsączony makaron i podgrzewamy, aż będzie prawie miękki, w razie potrzeby wlewając nieco wody. Dodajemy jajko, krewetki, zieloną cebulkę, kiełki, ⅓ orzeszków i podgrzewamy. Smakujemy i ewentualnie dodajemy więcej sosu. Podajemy posypane resztą orzeszków z cząstką cytryny lub limonki.

Więcej przepisów z owocami morza:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk