Kukbuk
Kukbuk

Harrira – gorąca zupa z ciecierzycą i soczewicą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
czerwona papryka
2 sztuki
oliwa
1 łyżeczka
cebula
2 duże sztuki
imbir w proszku
1 łyżka
cynamon
1 łyżka
kumin
1 łyżeczka
seler naciowy
4 łodygi
wywar warzywny
3 l
sucha soczewica
100 g
ugotowana ciecierzyca
200 g
pomidory pelati (krojone lub rozgniecione)
1 puszka
sól
do smaku
harissa
do smaku
kolendra
1 pęczek

Przepis i przygotowanie: Malika Szyc-Juchnowicz


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: dinnershow.studio

Przygotowanie

Paprykę kroimy w mniejsze kawałki i przesmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, mieszamy i chwilę smażymy. Wsypujemy przyprawy, mieszamy. Dorzucamy pokrojony w kostkę seler naciowy i zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Wrzucamy soczewicę i ciecierzycę. Gotujemy 40 minut. Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze 20 minut. Solimy, przyprawiamy harissą i posiekaną kolendrą. Zagotowujemy i podajemy.

Przepis pochodzi z najnowszego wydania kwartalnika KUKBUK >>

Koszyk