Kukbuk
Kukbuk
Na lunch do pracy idealnie sprawdzą się bataty. Gotują się szybko, a do tego są smaczne i zdrowe. Co z nich przygotować (il. Marcin Lewandowski)

Na lunch: przepisy z batatem

Bataty polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy – oto nasza baza. Podpowiadamy jak przygotować z nich prosty i szybki lunch do pracy.

Tekst: Mikołaj Kacperski

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Już wiemy, że początek dnia bez śniadania nie ma sensu. Dlatego rozpoczynamy kolejny cykl, w którym podowidamy, co przygotować na lunch. W końcu nic tak nie ułatwi ciężkiego dnia w pracy, jak pożywne i apetyczne danie. Gdy nadchodzi południe, a w naszych brzuchach zaczyna burczeć, zamiast iść do najbliższego sklepu, bądź zapychać się słodkimi batonikami czy ciastkami, wyciągnijcie pudełko z torby bądź plecaka i posilcie się domowym obiadem. Na początek polecamy bataty, które przygotujecie w kilkanaście minut, a w zależności od dodatków, każde danie z nimi będzie zupełnie inne. Zakasujemy rękawy i do roboty!

Na lunch: Bataty

pudełko: Fabryka Form

Składniki

Bataty z ciecierzycą i granatem

Składniki:

  • Batat 3 sztuki
  • Oliwa 2 łyżki
  • Ciecierzyca 1 puszka
  • Kumin 1/2 łyżeczki
  • Wędzona papryka 1/2 łyżeczki
  • Tahina 3 łyżki
  • Woda 1 łyżka
  • Sok z cytryny ½ sztuki
  • Natka pietruszki 1/2 pęczka
  • Pestki z granata 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bataty obieramy ze skórki, kroimy w ósemki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mieszamy z oliwą, solimy, a następnie wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Gdy bataty się zarumienią i zmiękną, wyłączamy piekarnik.

krok 2

Na patelni rozgrzewamy dodatkową łyżkę oliwy oraz wrzucamy odsączoną i w miarę możliwości, dobrze osuszoną ciecierzycę. Posypujemy przyprawami, solimy, po czym smażymy, aż całość nabierze chrupkości i zacznie podskakiwać na patelni.

krok 3

Tahinę, wodę, sok z cytryny i sól mieszamy w miseczce.

krok 4

W lunchboxach układamy kawałki upieczonych batatów, ciecierzycę i polewamy całość sosem. Dekorujemy pestkami granatu oraz posiekaną natką pietruszki.

pudełko: Panda Wanda

Składniki

Batat w stylu meksykańskim

Składniki:

  • Batat 2 sztuki
  • Kumin 1 łyżeczka
  • Wędzona papryka 1 łyżeczka
  • Oliwa 4
  • Czerwona fasola 1 puszka czarnej
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oregano szczypta
  • sok z limonki ½ sztuki
  • brokuł 1 sztuka
  • halloumi ½ kostki

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bataty obieramy, kroimy w grube frytki. Skrapiamy dwiema łyżkami oliwy, posypujemy połową łyżeczki kuminu i wędzonej papryki. Mieszamy. Pieczemy przez około 15 minut, aż do momentu, kiedy bataty się zarumienią. W trakcie pieczenia całość możemy przemieszać.

krok 2

Do malaksera wrzucamy odsączoną fasolę z puszki, czosnek, pozostały kumin i wędzoną paprykę oraz oregano. Wyciskamy sok z limonki, polewamy oliwą. Całość miksujemy na gładką pastę, w razie potrzeby dodając oliwy lub doprawiając solą.

krok 3

Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Halloumi kroimy na plastry i smażymy na oleju na złoty kolor.

krok 4

W lunchboxach układamy pastę fasolową, frytki z batatów, brokuła i plastry sera. Podajemy z plasterkiem limonki.

TIP:

Zamiast czerwonej fasoli możemy jeszcze użyć czarnej.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk