Soczewica to wyjątkowo wdzięczny składnik. Jest zdrowa i – jeśli odpowiednio się ją przygotuje – bardzo smaczna. Do tego stanowi świetne źródło witamin z grupy B, potasu, żelaza i magnezu. Świetnie sprawdza się w zupach, sałatkach czy pastach, zarówno w całości, jak i mielona, pod postacią farszu. Jest uprawiana i spożywana niemal na całym świecie, dlatego zebrane przez nas przepisy pochodzą z różnych zakątków globu. Zobaczcie, jak przygotować hiszpańskie empanadas, libańską zupę soczewicową czy gruzińskie chaczapuri.
13 przepisów z soczewicą
Może być alternatywą dla mięsa, zawiera dużo białka i błonnika – podpowiadamy, jak pysznie przyrządzić soczewicę.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski
Sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy
Idealna sałatka na jesień, kiedy pigwa jest najlepsza. Ostra i orzechowa w smaku roszponka świetnie pasuje do kwaskowych owoców i sycącej soczewicy. Sałatkę przed podaniem polejcie miodowym winegretem.
Sprawdź przepis na sałatkę z roszponki, soczewicy i pigwy >>
Zupa z soczewicy z morelami
Oto propozycja na pożywną i gęstą zupę, która rozgrzeje w chłodne popołudnie. Gotowanie zajmie wam tylko 30 minut. Soczewicę opłuczcie, a potem ugotujcie z morelami i bulionem warzywnym. Przyprawcie sokiem z cytryny i pieprzem. Ostrość chili doskonale zbalansuje słodycz suszonych moreli.
Pierożki empanadas z wędzoną papryką
To danie rodem z kuchni hiszpańskiej najbardziej lubimy przyrządzać według sprawdzonego przepisu z Jadłonomii. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Farsz do pierożków zróbcie z owoców morza i soczewicy, a po upieczeniu podajcie empanadas z ostrym sosem. Naprawdę trudno przestać się nimi objadać.
Libańska zupa z czerwonej soczewicy
Bardzo prosta w przygotowaniu, aromatyczna zupa na bazie pomidorów i czerwonej soczewicy. Po opłukaniu dorzućcie ją do cebuli usmażonej z gałką muszkatołową i czosnkiem, następnie ugotujcie w bulionie. Świetnie smakuje z jogurtem greckim.
Sałatka z soczewicą, ricottą i burakiem
Pyszna, lekka sałatka z rukoli i młodych liści botwinki. Do tego soczewica, ricotta i carpaccio z buraka. Jeśli zdecydujecie się na kupienie już ugotowanego buraka, to przygotowanie sałatki zajmie wam niespełna pół godziny. Możecie zjeść ją na lunch lub pożywną kolację. Smacznego!
Sprawdź jak przygotować sałatkę z soczewicą, ricottą i burakiem >>
Kalmary nadziewane czarną soczewicą z sosem puttanesca
Oto przepis dla miłośników kuchni włoskiej i owoców morza. Czarna soczewica to świetny dodatek do kalmarów. Soczewicę ugotujcie, a bagietkę obsmażcie na złoto na patelni. Kalmary nadziejcie soczewicą, szalotką i bagietką. Na koniec zepnijcie wykałaczkami i zapieczcie z sosem pomidorowym z anchois i czarnymi oliwkami.
Sprawdź przepis na kalmary nadziewane czarną soczewicą z sosem puttanesca >>
Chaczapuri
Tradycyjny przepis na ten gruziński przysmak zawiera fasolę, my jednak zamiast niej polecamy czarną soczewicę. Do nadzienia możecie jeszcze dodać chudy twaróg, jajko czy grillowane bakłażany. Po wyrobieniu ciasta podzielcie je na cztery placki, usmażcie i złóżcie z farszem w środku. Chaczapuri świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie albo jako przekąska na piknik. Zdrowo i apetycznie.
Soczewica z ziemniakami i kruszoną fetą
Wspominaliśmy, że uwielbiamy dania jednogarnkowe? Czerwona soczewica z cebulą i czerwoną papryką najlepiej komponuje się z ziemniakami i sosem pomidorowym. Na koniec do gotowej potrawki wkruszcie słoną fetę, która nada daniu wyrazistość. To także świetny pomysł na obiad dla dzieci.
Sprawdź przepis na soczewicę z ziemniakami i kruszoną fetą >>
Sałatka z soczewicą i wodą różaną
Pyszne danie w marokańskim stylu. Czerwoną soczewicę połączcie z marchewką, cebulą i rodzynkami. Do tej sałatki najlepiej dodać dip na bazie musztardy francuskiej, cynamonu i oczywiście wody różanej. A jeśli wyjdzie wam odrobinę za dużo sosu, to zamiast wylewać, wykorzystajcie go do marynowania mięsa.
Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami
Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami to satysfakcjonujące i sycące danie, które sprawdzi się na lunch lub na kolację. Jeśli zdecydujecie się serwować tę sałatkę podczas przyjęcia, możecie ją podać w małych szklaneczkach lub na złotych talerzykach. Będzie wyglądała rewelacyjnie.
Zobacz przepis na sałatkę z soczewicy z pieczonymi warzywami >>
Pasztet z fasoli i soczewicy
Soczewica i fasola to duet doskonały. Upieczony z nich pasztet nie zawiera ani grama mięsa, ale jesteśmy pewni, że zasmakuje nie tylko amatorom kuchni roślinnej. Jeżeli przepadacie za ostrzejszymi smakami, śmiało sięgajcie po chili. Jeśli zaś wolicie łagodniejsze dania, podstawowa wersja pasztetu będzie dla was idealna.
Harira – gorąca zupa z ciecierzycą i soczewicą
Harirę, czyli zupę z ciecierzycą i soczewicą, można zjeść w Maroku niemal wszędzie – w barach, na ulicznych straganach, a nawet w luksusowych restauracjach. Choć podaje się ją na różne sposoby i każdy z nich jest wyjątkowy, tym razem proponujemy użyć pomidorów pelati i aromatycznych przypraw – imbiru, cynamonu i kuminu. Ta rozgrzewająca zupa świetnie sprawdzi się jako sycący obiad lub wczesna kolacja.
Sałatka z soczewicy i pieczonej marchewki
Ta pyszna sałatka rewelacyjnie smakuje o każdej porze roku. Zimą, gdy poranki są ciemne, doda energii i motywacji, latem sprawdzi się jako przekąska podczas weekendowego pikniku. Soczewica w towarzystwie marchewki, kurkumy i imbiru nie ma sobie równych. A jeśli dodacie do niej paprykę i cukinię – stworzycie pyszną, pełnowartościową sałatkę, którą możecie zapakować do pracy lub szkoły.
Sprawdź przepis na sałatkę z soczewicy i pieczonej marchewki >>
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
37 pomysłów na ziemniaki
Smakują nie tylko dobrze w parze ze schabowym. Oto przepisy na ziemniaki z różnych stron świata.
- Ludzie i inspiracje
21 przepisów na comfort food
Te dania napełnią was ciepłem i spokojem, a świat nabierze dzięki nim koloru. Oto najlepsze przepisy na comfort food – na słodko i na słono!
- Ludzie i inspiracje
22 przepisy z cebulą
Czerwona, biała, a może dymka? Bez cebuli trudno wyobrazić sobie gotowanie! Duszona, smażona czy karmelizowana – jest nieodzownym składnikiem niemal każdej narodowej kuchni.
- Ludzie i inspiracje
37 pomysłów na ziemniaki
Smakują nie tylko dobrze w parze ze schabowym. Oto przepisy na ziemniaki z różnych stron świata.
- Ludzie i inspiracje
21 przepisów na comfort food
Te dania napełnią was ciepłem i spokojem, a świat nabierze dzięki nim koloru. Oto najlepsze przepisy na comfort food – na słodko i na słono!
- Ludzie i inspiracje
22 przepisy z cebulą
Czerwona, biała, a może dymka? Bez cebuli trudno wyobrazić sobie gotowanie! Duszona, smażona czy karmelizowana – jest nieodzownym składnikiem niemal każdej narodowej kuchni.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?