Kukbuk
Kukbuk
Przepis na wegańskie kaszotto z jarmużem

Kaszotto jaglane z jarmużem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 min
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
oliwa
2-3 łyżki
cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
sól
do smaku
mielony pieprz
do smaku
liść laurowy
1 sztuka
ziele angielskie
2 sztuki
boczniaki
100 g
kasza jaglana
1/2 szklanki
suszony majeranek
1/2 łyżeczki
mielona kozieradka
szczypta
woda lub bulion warzywny
tyle ile wchłonie kasza
jarmuż
3-4 liście
śmietana kokosowa
3 łyżki
płatki drożdżowe
2 łyżki

Przepis i zdjęcie: Anna Szewczak

krok 1

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie, chwilę smażymy.

krok 2

Boczniaki kroimy w paski i dokładamy na patelnię.

krok 3

Kaszę jaglaną płuczemy w misce, odcedzamy na sicie i wrzucamy na patelnię. Dodajemy majeranek, kozieradkę i podlewamy wodą lub bulionem warzywnym. Smażymy, często mieszając.

krok 4

Gdy kasza wchłonie cały płyn, wlewamy kolejną porcję wody lub bulionu. Czynność powtarzamy, aż kasza będzie zupełnie miękka.

krok 5

Liście jarmużu zalewamy wrzątkiem i po usunięciu łodyg rwiemy na małe kawałki. Dodajemy je do kaszotta. Wlewamy śmietanę i doprawiamy płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem. Usuwamy liść laurowy i ziele angielskie. Podajemy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka