Kukbuk
Kukbuk
Fasola na sposób orientalny z sałatką (fot. dinnershow.studio)

Fasola w orientalnym sosie na purée ziemniaczanym z boczniakami, wędzonym twarogiem i cytrynową sałatką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 2 godziny + czas namaczania fasoli
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
fasola
500 g
szałwia
kilka liści
tymianek
1 gałązka
liście laurowe
2 sztuki
szalotka
1 sztuka
oliwa
60 ml + do smaku i do smażenia
sól
do smaku
brokuł gałązkowy
kilka sztuk
boczniaki ostrygowe
200 g
cytryna
do dekoracji
twaróg wędzony
1 opakowanie
świeżo mielony pieprz
do smaku
natka pietruszki
według uznania
Orientalny sos:
olej
do smażenia
cebula
4 sztuki
sól
do smaku
cukier
do smaku
koncentrat pomidorowy
1 łyżka
listki oregano
garść
sumak
1/2 łyżki
pomidory
1 puszka
pieprz
do smaku
Purée ziemniaczane:
ziemniaki
500 g
sól
do smaku
mleko
100 ml
masło
100 g
Sałatka:
seler naciowy
1 sztuka
fenkuł
1 sztuka
zielone jabłko
1 sztuka
cytryna
1 sztuka
jarmuż
10 liści
sól
do smaku
oliwa
do polania i do smaku
natka pietruszki
1 pęczek
radichio
kilka liści
orzechy włoskie
100 g
pieprz
do smaku

Przepis: Diana Kosiorek


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: dinnershow.studio


Modelka: Joanna Koziej

krok 1

Fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez mniej więcej 12 godzin. Po tym czasie wymieniamy wodę, dodajemy zioła, posiekaną szalotkę i oliwę. Solimy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, co zajmie około godziny.

krok 2

Przygotowujemy sos. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do garnka, na rozgrzany tłuszcz. Doprawiamy solą i cukrem. Dusimy do momentu, aż cebula nabierze jasnobrązowego koloru – często mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oregano i sumak. Mieszamy i smażymy około minuty. Dokładamy pomidory z puszki – ponownie mieszamy. Po chwili zmniejszamy ogień i dusimy dalej, przez mniej więcej 12 minut. Po tym czasie miksujemy na gładki sos.

krok 3

Do gotowego sosu wrzucamy ugotowaną fasolę.

krok 4

Przygotowujemy purée. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odsączamy i blendujemy z mlekiem i masłem na gładkie purée. Doprawiamy.

krok 5

Brokuł gałązkowy gotujemy na parze. Następnie hartujemy w wodzie z lodem. Odsączamy.

krok 6

Boczniaki smażymy na oliwie na złoty kolor.

krok 7

Przygotowujemy sałatkę. Seler i fenkuł kroimy na bardzo cienkie plasterki, najlepiej przy użyciu mandoliny. Zostawiamy liście.

krok 8

Jabłko kroimy w plasterki i wkładamy do zimnej wody wymieszanej z odrobiną soku z cytryny. 

krok 9

Jarmuż rwiemy na kawałki, a następnie solimy i polewamy oliwą. Dokładnie mieszamy.

krok 10

Cebulkę, natkę pietruszki, liście selera i fenkułu kroimy niezbyt drobno.

krok 11

Radicchio rwiemy na kawałki, orzechy prażymy na suchej patelni. Tak przygotowane składniki sałatki mieszamy z sokiem z cytryny, ze skórką otartą z ½ cytryny i z oliwą. Doprawiamy pieprzem.

krok 12

Na talerz wykładamy purée, a na nie fasolę z sosem. Na wierzchu układamy boczniaki, brokuł i cząstki cytryny. Posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem. Doprawiamy oliwą, świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki. Podajemy z sałatką.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk